Bécsben kezdik a következő tanévet a CEU új diákjai

2018.10.25. · tudomány

A Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriuma csütörtökön jelentette be, hogy nem várhatnak tovább, és a következő tanév új hallgatói már az intézmény új bécsi kampuszán kezdik majd meg a tanulmányaikat, miután a magyar kormányzat elzárkózott a megállapodástól. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora szerint a lépéssel „addig vártak, amíg lehetséges volt”, de miután az egyetem nem kapott olyan állami garanciákat, amelyek biztosítanák számára a tanszabadságot, legalábbis részben el kell hagynia Budapestet.

Ignatieff az egyetem által kiadott sajtóközleményben közölte, hogy a CEU továbbra is elkötelezett marad a magyar főváros mellett, de a magyar kormány mindeddig nem írt alá olyan nemzetközi megállapodást, amely lehetővé tenné, hogy az intézmény megőrizze amerikai akkreditációját. Máté Liviu, a CEU munkatársa az egyetem sajtótájékoztatóján elmondta: ha nem születik megállapodás, február 1-től nem is vehetnének fel új diákokat. Ignatieff erről azt mondta, hogy örülne a további egyeztetéseknek New York állam és magyar kormány között, bár abban nem biztos, hogy ezekre sor is kerülhet még.

Külföldön is indítottak képzéseket, nem volt elég

A közlemény szerint az egyetem az egyetem budapesti működését ellehetetlenítő törvény, a lex CEU benyújtása óta dolgozik a megállapodás létrejöttén. Ennek keretein belül New York állam egy olyan tervezetet véglegesített Magyarországgal, amelynek értelmében a Közép-európai Egyetem megőrizhette volna az amerikai akkreditációját is, ezt azonban a kormány nem volt hajlandó aláírni. A kormánynak az volt a legfőbb kifogása a CEU ellen, hogy nem végez oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban, de miután az egyetem oktatási programokat indított partnerintézményével, az amerikai Bard College-dzsal, a hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni a New York állammal kötendő megállapodást.

Bécs nem bánja

Ignatieff szerint felelőtlenség lett volna a CEU részéről, ha nem készült volna fel az egyetem hosszú távú működésének biztosítására, ezért készítették elő a bécsi költözést, most pedig úgy tűnik, hogy „minden erőfeszítés, amely megoldást keresett arra, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó intézményként Budapesten működhessen, meghiúsult”. Leon Botstein, a CEU kuratóriumának elnöke szerint az osztrák kormány és Bécs városa is örömmel fogadja az egyetemet, amelynek létrejötte a Közép-európai Egyetem korábbi, több kampuszos modelljéhez illeszkedik. Az intézmény rektora szerint az egyetem arra törekszik, hogy a lehető legtöbb tevékenységét Budapesten tartsa, így például azok, akik a magyar kampuszon kezdtek tanulni, itt is fejezhetik még be a tanulmányaikat, az újonnan induló évfolyam hallgatói azonban már Bécsben kezdik majd meg a 2019-20-as tanévet.

A Közép-európai Egyetem rektora közleményében köszönetet mondott az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, David Cornsteinnek a CEU védelmében tett erőfeszítéseiért, valamint az Egyesült Államok Kongresszusának és Külügyminisztériumának is megköszönte, hogy kiálltak az egyetem mellett. A CEU-t emellett számos egyetem, közöttük az angol Oxford, az amerikai Columbia és a Stanford is támogatta, emellett több tucatnyi Nobel-díjas és elismert kutató is kiállt az intézmény tanszabadsága mellett.