Ész Ventura: Egyévesek lettünk!

Kedves Ész Ventura-olvasók, fejtörők, beküldők!

Pontosan egy évvel ezelőtt indult a Qubit és vele együtt az Ész Ventura rovat. Örömömre szolgál, hogy kezdetektől a Qubit csapatában lehetek, mint állandó külső szerző és rovatvezető. A legnagyobb köszönet azonban az olvasóké, akik megtiszteltek figyelmükkel, és a sok-sok beküldőé, akik nélkül ez a rovat nem élhette voltna meg az első évét. Amikor elindítottuk, akkor nagy fába vágtuk a fejszénket, mert, amennyire tudom, ez a rovat nemzetközi szinten is egyedülálló gyakoriságával, színvonalával, egyediségével és a hozzá tartozó versennyel, dicsőségtáblával és az év végi nyereményekkel együttvéve.

A mai napon került kitűzésre a 38. feladvány az Ész Ventura rovatban. Aki az eddig megjelent feladványokat rendszerezve szeretné áttekinteni, annak ajánlom, hogy látogassa meg a dicsőségfalat, mert ott az oldal tetején megtalálja sorrendben a feladványokat és megoldásaikat is, kattintható linkekkel.

Az elmúlt egy év alatt több, mint 1400 levelet, azaz beküldött megoldást kaptam, feladványonként átlagosan 40 beküldőnk volt, de olyan feladvány is volt, amire több mint 300-an küldtek megoldást. A leglátogatottabb példáknak több mint húszezer megtekintése volt, és még a megoldások között is volt olyan, amit tízezernél is többen kattintottak, köszönhetően a megfejtők által küldött gyönyörű parkettaábráknak.

Halottam, hogy egyesek még matekórára is beviszik a feladványokat, ami nekem külön öröm, mert valóban az egyik nem titkolt célom, hogy a feladványok által kicsit érdekesebbé tegyem a matematikát mindenki számára, és hogy a feladatgyűjteményekben szereplő sablon példák helyett érdekesebb és/vagy életszagúbb gondolkodtató feladványokkal is találkozhassanak az emberek.

Igyekeztem a feladványok nehézségi szintjét variálni, illetve haladóknak külön kérdéseket kitűzni, ha volt rá mód. Látom azonban, hogy van jó pár olvasó, akik nem riadnak vissza a nehezebb feladványoktól sem, sőt továbbgondolják a feladványokat, általánosítanak, több különböző megoldást is küldenek, esetleg újfajta kérdés merül fel bennük a feladvánnyal kapcsolatban, vagy éppen ők inspirálnak engem, mert ilyen is volt, lásd például a második ivászati problémát. A továbbiakban is buzdítanék mindenkit, hogy ne álljon meg az általam feltett kérdésnél, hanem gondolja tovább, ezért is van a kreatív pontverseny, és a legjobb megjegyzésekért különdíj kiosztására is van lehetőség.

Végül pedig szeretném kihirdetni, hogy az egy éves szülinap alkalmából, azok között, akik a vendégkönyvbe új bejegyzést írnak december 1-ig, kisorsolunk a Reflexshop felajánlásával egy Herkules próbái fejtörő játékot, mégpedig a legnehezebb trilógiát, a A felismerés kapujában címűt, bár aki könnyebbet szeretne választani, arra is van lehetőség.

photo_camera Forrás: Reflexshop

Köszönettel, az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész!