200 madárfaj hódol a hangyázás szenvedélyének, és nem igazán tudjuk, miért

2018.11.27. · tudomány

A legtöbben nem szeretnénk hangyabolyba ülni, de ezért is nem vagyunk madarak. Náluk ugyanis elég elterjedt az a gyakorlat, hogy hangyákkal dörzsöljék be a bőrüket – ezt a szokást mindeddig több mint 200 fajnál jegyezték fel, de a mai napig nem teljesen világos, hogy mi lehet az oka.

A Magyar Madártani Egyesület szerint a madarak a hangyasavval a paraziták, így például a tolltetvek, bolhák, kullancsok és kullancslegyek ellen védekeznek, és így egyfajta kiegészítő terápiaként alkalmazzák a víz-, por- vagy napfürdő mellett, de elképzelhető az is, hogy egyszerűen csak kellemes nekik, és a hangyasavat stimulánsnak használják. Akárhogy is legyen, több madárfaj hódol a hangyafürdőnek, amit kétféleképp élveznek: passzív és aktív módon. Az előbbinél a madár rátelepszik a hangyabolyra, és megvárja, míg megmásszák a hangyák, az utóbbinál pedig felveszi a hangyát, és a szárnya alá dörzsöli – és ezt olyan fajoknál is megfigyelték, amelyek alapvetően nem táplálkoznak hangyával, így például láttak már hangyafürdőző baglyot is.

link Forrás

A csodás hangyasav

A szokás valószínűleg a hangyák hangyasav-kibocsátásának köszönhető: ha a rovar veszélyben érzi magát, savat szabadít fel, ez pedig elpusztítja a tollakban megbúvó parazitákat, de könnyen lehet, hogy a friss tollak okozta bőrirritációt is enyhítik.

Stefan Emanuel Baltag ornitológus szerint az is elképzelhető, hogy a különböző fajok különböző okoknál fogva fordulnak a hangyákhoz, és az sem zárható ki, hogy akadnak olyan madarak, amelyek csak a hangyafürdő öröméért hódolnak ennek a szokásnak. Baltag szerint a madarak nem szorítkoznak egyedül a hangyák használatára: több esetben is megfigyelték, hogy százlábúval, csigával, hernyóval vagy darázzsal kezelték magukat, ezt a viselkedést azonban még kevésbé tudják megnyugtatóan magyarázni, mint a hangyakezelést.

Vannak, akik szerint a hangyahasználat tisztán rekreációs célú: Julie Feinstein városi természetbúvár-kalauzában például a madarak macskamentájának nevezi a szokást. Annyiban sántít a hasonlat, hogy azt már tudjuk, a növény miért van bódító hatással a macskákra: a nepatalakton nevű vegyület szexuális választ vált ki az állatok agyából, úgy reagálnak rá, mint egy mesterséges feromonra. Ehhez hasonló kémiai magyarázatot viszont még nem találtak a madarak fürdőzésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás