Ha egy varjú problémába ütközik, gondolkodik, mérlegel, szimulál, eszközt épít, aztán megoldja

2018.10.26. · tudomány

A varjak magas intelligenciájáról már a Qubiten is írtunk, a tudósok pedig újra és újra rá tudnak csodálkozni a madárcsalád problémamegoldó készségére és eszközhasználatára. Ezeket vizsgálták most a bajorországi Max Planck Madártani Intézet és az Oxfordi Egyetem kutatói: a családon belül is kiemelten okos új-kaledón varjak elé egy olyan problémát tártak, amelynek megoldásához maguknak kellett eszközt készíteniük.

A Scientific Reports folyóiratban részletezett kísérletben egy doboz játszotta a főszerepet, amelynek mélyére élelmet rejtettek el, betekintést viszont csak egy apró résen engedtek. A doboz mellett kisebb, egymásba illeszkedő botokat is kint hagytak a varjaknak, amik önmagukban nem voltak elég hosszúak ahhoz, hogy a madarak elérjék velük az ételt. Nyolc varjúból négyen így is minden segítség nélkül össze tudtak szerelni a rövidebb darabokból egy akkora eszközt, amivel ki tudták halászni az élelmet a dobozból.

„Sosem láttak még ilyen eszközt összeszerelve, mégis, mintha meg tudnák jósolni, mire lesz jó. Tehát még az előtt megmondják valamiről, hogy mire lehet használni, hogy az létezne. Így el tudják készíteni és fel tudják használni. Ez azt jelenti, hogy az az általános gondolat, miszerint az állatok véletlenszerűen próbálkoznak mindenfélével, amiket a megerősítés hatására fejlesztenek, nem teljesen fedi a valóságot” – mondta a BBC-nek a kutatást vezető Alex Kacelnik.

Az élelmet tartalmazó doboz, az eszköztár és a varjú
photo_camera Az élelmet tartalmazó doboz, az eszköztár és a varjú Forrás: Scientific Reports

A kutatók szerint a varjak képesek szimulálni a problémát, vagyis különböző lehetséges akciókat végigfuttatnak az agyukban, mire rájönnek a megoldásra, így az eszközkészítésnek már úgy állnak neki, hogy van egy elképzelésük az ideális megoldásról. „Ez rengeteg újabb érdekes kérdést vet fel a madarak mentális szimulációs képességeivel kapcsolatban. Olyanokat, amiket az emberszabásúakra és a kisgyerekekre is kivetíthetünk, hogy jobban megértsük azok evolúcióját” – mondta Amanda Seed, a St. Andrews-i Egyetem neurológusa.

link Forrás

A szakértők szerint a hasonló kutatások nagy hatással lehetnek a mesterséges intelligenciával felruházott robotok fejlesztésére is. „Mérnökökkel is együttműködünk, és a robotoknak ugyanolyan feladatokat adunk, mint a madaraknak. Képzeljük csak el, milyen lenne, ha a mesterséges intelligencia úgy segítené az embereket, hogy olyan megoldásokat találna a problémáikra, amire egy ember nem is gondol” – magyarázta Kacelnik, aki ezt azzal példázta, hogy például egy földrengés esetében is képes lenne egy robot magától kitalálni, hogyan álljon neki az emberek kimentésének.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás