Schwarzenegger lehülyézte Trumpot a klímacsúcson

2018.12.04. · tudomány

Miután ismét kiderült Katowicében, az ENSZ klímaügyi csúcstalálkozóján, hogy mind meghalunk, hacsak nem teszünk valamit sürgősen a klímaváltozás ellen, nem kisebb személyiség szólalt meg az ügyben, mint maga a Terminator, Arnold Schwarzenegger.

A korábbiakban Antonio Guterres ENSZ-főtitkár mellett többek között David Attenborough világhírű természetfilmes is a globális felmelegedés veszélyeire hívta fel a figyelmet, ő az idén első alkalommal biztosított people's seat-ben foglalt helyet, vagyis egy megelőző anyaggyűjtés után a nép hangjaként szólalt fel a klímaváltozással szemben. Guterres a konferencia második napján abbéli reményét fejezte ki, hogy a világ vezetői képesek lesznek összefogni a párizsi egyezmény betartása érdekében, Mae Jamison asztronauta szerint bizakodásra ad okot, hogy közös erőfeszítéssel az ózonréteget már sikerült helyreállítani, így a felmelegedés veszélyével is felvehetjük a harcot.

Schwarzenegger a klímacsúcson. Átalakíttatta a Hummerét.
photo_camera Schwarzenegger a klímacsúcson Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A Terminator és a mesüge

A klímacsúcson felszólalt Arnold Schwarzenegger egykori kaliforniai kormányzó is, ő azt hangsúlyozta, hogy Trump hiába lépett ki az általa gazdaságilag károsnak és igazságtalannak tartott párizsi klímaegyezményből, Amerika ebben nem követi az elnököt, akit Schwarzenegger nagyjából lehülyézett (mesügének nevezte). Úgy fogalmazott: „igen, tényleg egy mesüge a vezetőnk Washingtonban”, aki nincs benne a párizsi egyezményben, „de ne felejtsük el, hogy Amerika több Washingtonnál, és több, mint egy vezető”.

link Forrás

Trump döntésének köszönhetően az Egyesült Államok több cége kevésbé fogja visszafogni a károsanyag-kibocsátást. Annak ellenére, hogy a klímacsúcson a résztvevők optimistán nyilatkoztak az egyezménnyel kapcsolatban, elég kevés ország képes csak tartani a benne foglalt célokat: mindössze heten vannak, akik még a két fokban meghatározott küszöbön belül teljesítenek. (Ráadásul sokkal jobb lenne, ha a felmelegedés mértéke csak másfél fok lenne.)

Ezek alapján Bhután, Costa Rica, Etiópia, India, a Fülöp-szigetek, Marokkó és Gambia teljesítenek hibahatáron belül, az Egyesült Államok kibocsátása pedig a legrosszabbak között van, négy foknál is nagyobb hőmérsékletemelkedést eredményezhet.

photo_camera Schwarzenegger és a csodahummer Fotó: BILL PUGLIANO/AFP

Villanyhummerrel a bolygó védelmében

Schwarzenegger mindennek ellenére optimista, abban bízik, hogy az egyes államok saját hatáskörükben megpróbálják mérsékelni a kibocsátást. Ahogy fogalmazott: az Egyesült Államok nem csupán Washingtonból és nem egyetlen vezetőből áll.

Visszautalva a Terminatorra még azon is kesergett egy sort, hogy ő maga a valóságban miért nem képes az időutazásra, ha ugyanis képes lenne erre, csírájában fojtotta volna el a fosszilis üzemanyagok használatát – jó kérdés, hogy akkor mivel tankolta volna fel az első Hummerjét. Azóta ezt a problémát is megoldotta, főleg az ő igényeinek megfelelően át is alakítottak egy kocsit elektromos meghajtásúra (a hagyományos modellek 24 liter üzemanyagot esznek száz kilométeren).

Schwarzenegger tényleg komolyan gondolhatta, amikor azt mondta, hogy a szén, a gázolaj és a földgáz a legrosszab dolog a Földön, ugyanis a gyűjtemény többi darabját is alternatív, például biodízeles hajtásúra cserélte, sőt a bolygó érdekében még a húsevésből is visszavett, ha pedig továbbra is segítségre szorul a Föld, elképzelhető, hogy végképp vegetariánus lesz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás