Eltűnt a kínai tudós, aki létrehozta a világ első génszerkesztett gyerekeit

2018.12.05. · tudomány

Semmi hír a világ első génszerkesztett gyerekeinek születését a múlt héten bejelentő kutatóról azóta, hogy a múlt héten felszólalt az emberigenom-szerkesztésről szóló hongkongi nemzetközi konferencián – írja a kínai hírügynökségre hivatkozva a Newsweek.

A HIV-fertőzött apától és egészséges anyától született ikerlányok, Lulu és Nana génállományát az úgynevezett CRISPR-Cas9 génszerkesztési technológia (erről részletesen itt írt genetikus szerzőnk, Varga Máté) segítségével tették HIV-rezisztenssé. He viszont – annak ellenére, hogy a költséges eljárásba a saját pénzét fektette, valamint a szülők önként jelentkeztek a kísérletre – azonnal a tudóstársadalom kegyvesztettjévé vált.

Csienkuj He egy hongkongi konferencián, 2018 novemberében
photo_camera Csienkuj He egy hongkongi konferencián, 2018 novemberében Fotó: EyePress News

„Senki sem számított rá, hogy valaki ilyen kísérletet végezne emberi embrión. A tudományos világ semmit sem tudott arról, hogy ilyesmi történik” – tette egyértelművé álláspontját az ügyről Csang Feng, az MIT és a Harvard genetikai kutatóközpontjának (Broad Institute) tagja, a CRISPR-technológia egyik felfedezője.

Eljárás indult ellene, lehet, hogy le is tartóztatták

A kínai kormány rendkívül megvetendőnek ítélte He kísérletét, és kijelentette, hogy az nemcsak a tudományos etikával, de az ország törvényeivel is szembement, ezért azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, és felfüggesztette a projektben közreműködők tevékenységét. A bejelentés után nem sokkal 120 kínai kutató fogalmazott meg közös állásfoglalást, amelyben erkölcstelennek és őrületnek nevezték He kutatását, szerintük ugyanis a tudós „egy felelőtlen kaland kedvéért nyitotta ki Pandora szelencéjét”.

A hongkongi konferencia után olyan pletykák kezdtek el terjedni a kínai sajtóban, hogy a kutatót nem sokkal az előadás után őrizetbe vették, és korábbi munkahelye, a sencseni Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kampuszán tartják házi őrizetben. A South China Morning Postnak nyilatkozó egyetemi szóvivő ezt nem kívánta megerősíteni, és csak annyit mondott: „jelenleg semmilyen kérdésre nem tudunk válaszolni az ügyben, de amint lesz bármilyen információnk, a hivatalos csatornáinkon közölni fogjuk”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás