Delfinfelhőt és más csodákat talált a Juno a Jupiter légkörében

2018.12.14. · tudomány

A NASA Juno űrszondáját 2011 augusztusában indították útnak a Jupiter felé egy 700 millió dolláros küldetés keretében, hogy a bolygó mágneses terét, magját és légkörét vizsgálja. A napelemes űrszonda 2,8 milliárd kilométeres utazás után 2016 júliusában érkezett meg a gázóriáshoz. A Juno december 21-én közelíti meg a Jupitert, hogy ötezer kilométerre a bolygó légköre fölött újabb felvételeket készítsen. Ez lesz a tizenhatodik a tervezett 32 megközelítésből.

A szonda 52 földi nap alatt kerüli meg a Jupitert, közben pedig ezt „látja”:

link Forrás

A NASA által negyedévente közzétett legfrissebb fotókon pédául egy emberszemmel delfinnek (leginkább kardszárnyú delfinnek) nézhető gigászi felhőalakzat is szerepel:

A Juno űrszonda felvételeiből kreált mozgókép a delfinnek látszó felhőképződményről
photo_camera A Juno űrszonda felvételeiből kreált mozgókép a delfinnek látszó felhőképződményről Fotó: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Brian Swift/Seán Doran

A Juno által készített nyers, fekete-fehér fotók napok, néha hetek alatt jutnak vissza a Földre. A felvételek a projektnek rendelt weboldalon kötnek ki, ahol a szakemberek és bolygórajongók készítenek belőlük élvezhető képeket. Például ilyeneket:

Jupiter-fázisok a Junóról nézve
photo_camera Jupiter-fázisok a Junóról nézve Fotó: NASA

És ilyeneket:

photo_camera Fotó: NASA

A Juno további képei itt találhatók, és bár a NASA nem mindig jelzi külön, érdemes tudni, hogy a hasonló fotókat általában digitálisan manipulálva teszik közzé, vagyis például a színek és a kontrasztok biztosan nem úgy láthatók az űrből, mint a képeken.

A Juno korábbi felvételeit az alábbi cikkeinkben mutattuk meg:

link Forrás
link Forrás