Franciaország nem vár az EU-ra, keményen megadóztatja a legnagyobb amerikai techcégeket

2018.12.18. · gazdaság

A nagy techcégek megadóztatására készül Franciaország. Bruno Le Maire pénzügyminiszter bejelentette, országa nem vár többet az EU-ra, és 2019. január 1-jétől saját hatáskörben megadóztatja az adóelkerülésben is úttörő techóriásokat, úgyis mint a Google-t, az Apple-t, a Facebookot és az Amazont (közkeletű összefoglaló nevükön: GAFA). Az intézkedéstől 500 millió eurós, azaz több mint 160 milliárd forintos plusz bevételt várnak, de nem tudni hány százalékos adót vetének ki.

Franciaország és Németország eredetileg amellett kardoskodott, hogy EU-szerte vessenek ki 3 százalékos adót a nagy techcégek online bevételeire, hogy legalább ennyiben fellépjen az érintett vállalatok profitmaximalizáló gyakorlata ellen: a cégek rendre azokba az országokba menekítik nyereségüket, ahol a legalacsonyabbak az adóráták.

A javaslatot mind a 28 tagállamnak támogatnia kellett volna, de december elején a pénzügyminiszterek nem tudtak megállapodni a bevezetésben, így az EU-szintű cselekvés lehetősége elodázódott. Olyan tagországok álltak ellen, mint Írország, ahol a kedvező adókörnyezet miatt a Google és az Apple európai központja is székel.

Franciaország és Németország megpróbálta menteni a helyzetet azzal, hogy felvetette: csak az említett cégek hirdetési bevételeit sújtsa 3 százalékos adó – ez elősegítené, hogy az adó valóban a nagy cégek bevételeit terhelje, és kevésbé sújtsa az Airbnb-hez és a Spotifyhoz hasonló cégeket, mint az eredeti javaslat.

Közben Franciaország lépett, és ahogy La Maire fogalmazott, „akármi történjék január 1-jén”, az adót bevezetik.

A britek is készen állnak

A brit pénzügyminiszter, Mel Stride ugyancsak felvetette, hogy ha az össz-EU-s kezdeményezés elbukik, az Egyesült Királyság is önállóan fogja megadóztatni a techóriásokat. Stride még júliusban azt mondta, hogy országa ugyan elkötelezett a közös fellépés ügyében, de ha az uniós törvénykezés nem elég gyors, egyoldalúan, esetleg néhány más adóhatósággal közösen fog fellépni. Az Egyesült Királyság 2 százalékos adót vetne ki a techóriások bizonyos bevételtípusaira, és az intézkedéstől 400 millió font (mintegy 144 milliárd forint) plusz bevételt remél.

Az Egyesült Államok tárgyalni sem hajlandó a szilícium-völgyi cégek megadóztatásáról, de Jeffrey Sachs amerikai közgazdász októberben javasolta egyfajta techadó bevezetését annak érdekében, hogy ne váljon valósággá az a disztópikus jövőkép, amelyben az összvagyon egy még kisebb csoport kezében koncentrálódik, mint most.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás