Ész Ventura: A sakktáblára beszorított pentominók

Gál Péter feladványában az N, T, U és X síkbeli pentominó-elemeket kellett lepakolni átfedésmentesen a 8x8-as sakktáblára úgy, hogy az elemek ne legyenek elcsúsztathatók semelyik irányban, se egy elem, se elemek csoportja együtt.

A feladványnak több megoldása létezik, az alábbi ábrán láthatók a lényegesen különböző megoldások. Az U pentominó elemet bármely esetben berakhatjuk fordítva is, azaz 180 fokkal elforgatva, ezt jelölik az U elemre rárajzolt dupla nyilak, és néhány esetben az N pentominó elem is elforgatható 180 fokkal, ezt jelzik az elemre rajzolt jobbra forgatást szemléltető nyilak. Mindent összevéve a megoldások száma 38, ha nem tekintjük különbözőnek a sakktábla elforgatásával kapható elrendezéseket.

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

A nyelv és a fogalmak

Az önvezető autót nem az érdekli, hogy az út mentén álló tárgyat melyik nyelvhasználó mennyire nevezné inkább fának vagy inkább bokornak, és miért, hanem az, hogy fel kell-e készülni arra, hogy eléugrik, írja Kálmán László, az MTA nyelvésze.

Lángokban áll a Föld

Egy katasztrófafilm elejére emlékeztet, ami a napokban történik: az amúgy is klímaszorongásban élő emberiség egyszer csak arra ébred, hogy világszerte lángolnak az erdők.