Sikeresen felderítette a tőlünk 6,6 milliárd kilométerre lévő Ultima Thule-t a New Horizons űrszonda

2019.01.02. · tudomány

Az amerikai űrhivatal, a NASA New Horizons űrszondájának magyar idő szerint kedden 16:31-kor Földre érkező rádiójelei megerősítették, hogy a szonda rendben működik, és a várt mennyiségű adatot gyűjtötte össze a 2014MU69 (Ultima Thule) melletti elhaladása során. Ahogy arról beszámoltunk, a New Horizons január 1-jén, reggel fél hétkor felderítette a Földtől 6,6 milliárd kilométerre található 2014MU69 (Ultima Thule) Kuiper-övbeli objektumot, amely ezzel a legtávolabbi űrszonda által vizsgált égitest lett a történelemben.

Az űrszonda rádiójeleit, amelyek közel 6 órát utaztak a Kuiper-övből a Földre, a NASA Madrid mellett található rádióantennái fogadták. Ahogy ez megszokott, először a szonda vivőjele ért be a küldetés irányító központba, majd egy perccel később megérkeztek a telemetrikus adatok is, amelyek az űrszonda állapotáról tartalmaztak kulcsfontosságú információkat.

Ezekből kiderült, hogy a New Horizons minden alrendszere (pl. kommunikációs rendszer, áramellátás, pozicionáló rendszer) rendben működik, és az űrszonda adathordózóinak telítettsége a várakozásoknak megfelelő, azaz a szonda sikeresen elvégezte a tervezett tudományos megfigyeléseket.

„Egészséges az űrszondánk és végrehajtottuk a legtávolabbi elhaladást egy égitest mellett”

– mondta a szonda rádiójelének kiértékelése után Alice Bowman, az űrszonda irányításáért felelős operációs vezető.

A rádiójel megérkezése után tartott sajtótájékoztatón a kutatók megosztották az eddigi legjobb felbontású képet is az objektumról, melyet még az elhaladás előtt a szonda LORRI teleszkópja készített:

Az elhaladás előtti legjobb minőségű felvétel az Ultima Thule-ról. Forrás: NASA/JHUAPL/SWRI
photo_camera Az elhaladás előtti legjobb minőségű felvétel az Ultima Thule-ról. Forrás: NASA/JHUAPL/SWRI

A korlátozott mennyiségű, az elhaladás előtt rendelkezésre álló információk alapján a kutatók megállapították az Ultima Thule forgási tengelyének elhelyezkedését, valamint forgási periódusát, amelyet 15-30 órára becsülnek.

Az Ultima Thule feltételezett alakja és forgási tengelye az elhaladás előtti mérések alapján. Forrás: NASA/JHUAPL/SWRI
photo_camera Az Ultima Thule feltételezett alakja és forgási tengelye az elhaladás előtti mérések alapján. Forrás: NASA/JHUAPL/SWRI

Az első igazán nagy felbontású képek és tudományos adatok a következő napokban várhatók. Az űrszonda műszerei és kamerái által az elhaladás során összegyűjtött adatok Földre való továbbítása összesen 20 hónapot fog igénybe venni.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás