Szárnyra kelt a tyúk: a Föld 30 milliárd háziállatából 23 milliárd csirke

2019.01.21. · gazdaság

A házi tyúk (Gallus gallus domesticus) populációja ma meghaladja minden más vadon élő és háziasított madárfaj összlétszámát. Az ökológiai mutatónál is többet mond, hogy az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési világszervezete, a FAO adatai szerint míg 2016-ban 300 millió marhát és 1,5 milliárd sertést vágtak világszerte, addig csirkéből 65,8 milliárd került a vágóhidakra – derül ki a Leicesteri Egyetem földrajz- és környezettudományi tanszékének tavaly év végén publikált kutatásából.

Epizodistából főszereplővé avanzsált a csirke

A 8 ezerrel évvel ezelőtt Ázsiában háziasított, Európában az időszámítás előtti 6. századtól meghonosodott baromfifaj a második világháborúig a vörös húsokat szükség esetén helyettesítő mellékszereplő volt az emberiség élelmezésében. Az 1940-es években az Egyesült Államokban állami programként beindított tenyésztési programokkal létrehozott, nagy növekedési eréjű, intenzíven nevelhető broiler fajtákkal azonban radikálisan megváltozott a helyzet. Az Economist összeállítása szerint 1957-ben egy vágásérett 56 napos egyed átlagosan 0,9 kilogrammot nyomott, 1978-ban viszont már 1,8, 2005-ben pedig 4,2 kilogramm volt az átlagos csirkék élősúlya.

A világ legfejletttebb országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) statisztikái szerint az elmúlt három évtizedben a fejenkénti sertés- és marhahús fogyasztása stagnált, a csirkehúsé viszont 70 százalékkal emelkedett.

photo_camera Illusztráció: Qubit

A Leicester-i Egyetem kutatói ennek okát a húsfajták hatékony takarmányértékesítéséből fakadó tartósan alacsony ár mellett a fehér húst preferáló táplálkozási és egészségügyi trenddel magyarázzák.

Combját vagy mellét?

Míg a nyugati kultúrkörben a csirkemell a divat, Ázsiában és Afrikában a comb és szárny viszi a prímet. A fogyasztói árak tükrében ez azt jelenti, hogy például az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben átlagosan 88 százalékkal volt drágább a melle húsa, mint a comb vagy szárny, Indonéziában viszont az utóbbi részekért 12 százalékkal kellett többet fizetni, mint a mellért.

A feltörekvő országok erősödő gazdasági teljesítményével a baromfiágazat növekedése is egyre gyorsabb. A húsfélék közül a legolcsóbban előállítható, tömegek számára is elérhető árú csirke szárnyalásának legfeljebb a szabályozás, vagy a divatok változása szabhatna gátat, de ez a kutatók szerint a közeljövőben aligha történik meg.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás