Arcfelismerő szoftver segít az elrabolt csimpánzok kiszabadításában

2019.01.28. · majom

Évi tízmilliárdos üzlet az illegális csimpánzkereskedelem, de egy új arcfelismerő szoftver segítségével mostantól felkutathatók az elrabolt és sok pénzért továbbadott állatok.

Az egyre kifinomultabb arcfelismerő szoftverek segítségével tudják a közösségi oldalak meghatározni, hogy melyik barátunk szerepel az általunk feltöltött fotón, de ezek segítségével képes a rendőrség – igaz, még nem túl megbízhatóan – bűnözőket azonosítani. Az utóbbi időben egyre többet hallhattunk arról is, hogy a kínai állam előszeretettel használja az arcfelismerő szoftvereket a bűncselekmények megoldására, de a technológia a boltban való fizetésre is alkalmas már néhány helyen.

A technológia használatát komoly felhasználói és egyéb aggályok övezik. Nem csoda, hogy a Facebookon az elmúlt hetekben népszerű „10 éves kihívásról” is keringtek megalapozatlannak bizonyuló hírek, miszerint a régi és a mostani arcok összevetésére alkalmas játék arra szolgálhat, hogy a képek felhasználásával javítsák az arcfelismerő szoftverek működését.

Szása, a jaltai állatkertben született csimpánzkölyök először mutatkozik be a nagyközönségnek 2018 májusában
photo_camera Szása, a jaltai állatkertben született csimpánzkölyök először mutatkozik be a nagyközönségnek 2018 májusában Fotó: Alexey Malgavko/Sputnik

Ezeknek a szoftvereknek azonban van egy olyan alkalmazási területe is, aminek csak örülni lehet: ez pedig az elveszett csimpánzok azonosítása. Ugyanis úgy tűnik, az emberi arcot felismerő szoftverek képesek a csimpánzok felismerésére is. A ChimpFace segítségével mostantól jobb helyzetből indulhatnak az állatvédők az állatcsempészek elleni küzdelemben.

A ChimpFace projekt megálmodói csimpánzkereskedelem ellen küzdő állatvédők, akik kezdetben saját maguk böngészték a közösségi oldalakat eladó majmok után kutatva. Az illegális csimpánzkereskedelem gyakori, jól jövedelmező bűncselekménynek számít Afrikában: évi 3000 csimpánz tűnik el, miközben már kevesebb mint 65 ezer csimpánz él szabadon a kontinensen. A csempészek általában dobozokban, hamis engedélyekkel szállítják ki Guineából és Elefántcsontpartról a bébi csimpánzokat, amelyek Kairón keresztül kerülnek a főként kínai, thaiföldi és európai vásárlókhoz. Egy majom kb. 12 500 euróért, azaz csaknem 4 millió forintért kel el.

Egy kínai állatparkban művelődik egy csimpánz
photo_camera Egy kínai állatparkban művelődik egy csimpánz Fotó: Stringer/Imaginechina

Amikor a csimpánzvédő aktivisták találkoztak az arcfelismerő szoftverekhez értő informatikusokkal, felvetődött, hogy az arcfelismerő szoftvereket csimpánzok felismerésére is meg lehetne tanítani. A jelenleg használt változatot 3000 majom arcán tanították be, a képek 9 különböző majomvédő szervezettől származtak. A főemlősök felismerése azért is nehéz, mert a genetikai állományuk 98 százalékban azonos az emberével, ezért első lépésben ki kell szűrni az összes kép közül azokat, amelyek nem majmot, hanem embert ábrázolnak.

A csimpánz-szoftver nem az első fecske az állat-arcfelismerés területén: létezik a lemurokat 97 százalékban felismerő LemurFace ID, a londoni állatkert pedig a Google-lel közösen dolgozik egy olyan szoftveren, amely elefántokat képes fotók alapján azonosítani.

A ChimpFace algoritmusa végignézni a közösségi médiát (pl. a Facebookot és az Instagramot) kismajmok után kutatva. A talált képek általában vagy az eladó hirdetései, vagy a vevő képei az új szerzeményről. Ez után már csak a kép feltöltőjének beazonosítása és a majmok megmentése van hátra.

Következő lépésként a ChimpFace-t fejlesztő alapítvány adományokat gyűjt, hogy integrálhassa szolgáltatását a Facebook egyéb applikáció közé, és így a technológia segítségével még több csimpánzt szerezhessen vissza.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás