Minden eddiginél részletesebb fotók érkeztek a rejtélyes, mogyoró alakú űrszikláról

A NASA New Horizons űrszondája újabb fotókat küldött a mogyoró (más értelmezésben hóember) alakú Ultima Thule kisbolygóról, és ez még csak a kezdet: az amerikai űrhivatal, a NASA az elkövetkező húsz hónapban további adatokat vár a szondától, ezek viszont a hatalmas, hat és fél milliárd kilométeres távolság miatt viszonylag lassan érkeznek. Alan Stern, a New Horizons misszió vezető elemzője szerint bármilyen adatokat is küld vissza a szonda, valóságos kincsesbányára számíthatunk. Stern többek között több száz kisbolygó felfedezését jósolja, de valószínűnek tartja, hogy az Oort-felhőben eddig ismeretlen, nagyobb méretű bolygókat is találhatunk. Akkor sem kell lemondani az újabb adatokról, ha a New Horizons elhagyja az Ultima Thule-t: mindeddig nagyon keveset tudtunk a Kuiper-övről, így minden újabb információ fontos lehet, maga a szonda pedig jó esetben még 15-20 éven keresztül működőképes lehet. 

Eltérő színek és minták: ha kiderül, hogyan készült az űrmogyoró, a Naprendszer születésének idejébe pillanthatunk visszaFotó: NASA

Lyukas, de nem tudjuk, miért

A most feldolgozott képeken, amelyek közül a fentit tette közzé a NASA jó minőségben, több gödör is látszik a kisbolygó felületén: ezeket okozhatták meteorok is, de az is elképzelhető, hogy valamilyen geológiai folyamat tehető felelőssé értük. Az égitest két félből áll, a felszín pedig ott a legvilágosabb, ahol ez a két fél csatlakozik egymáshoz. A további képek elemzése után ezekből az Ultima Thule születésének körülményeire következtethetnek a kutatók. 

A Kuiper-öv sajátosságai miatt a csillagászok azt várják, hogy az Ultima Thule vizsgálata alapján pillanatfelvételt kapunk a Naprendszer keletkezésének idejéről: miután a kisbolygó nagyon messzire található a Naptól, mindössze harminc-negyven fokkal van melegebb a 0 Kelvin-foknál, miután pedig a kisbolygó elég kicsi (körülbelül 30 kilométer hosszú), és hideg környezetben van, valószínűleg ugyanúgy őrződött meg, mint ahogy kialakult. 

A New Horizons újév napján közelítette meg a rejtélyes Ultima Thule-t, az első képeken még csak egy tekebábuszerű alak szerepelt, a későbbiek során érkeztek meg a közelebbi felvételek, ezek hatására egyesek egy kozmikus földimogyoróhoz, mások pedig egy hóemberhez hasonlították a kisbolygó formáját. A szonda még január elsején készítette a most elemzett képeket is, a minden eddiginél jobb felbontású képeket a tudósok mostanra élesítették annyira, hogy az apróbb részletek is megfigyelhetővé váltak. 


Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.

Csaknem 10 millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási pályázaton Sándor Judit, a Qubit szerzője és csapata

Az Európai Kutatási Tanács Szinergia pályázatán a lehető legmagasabb támogatást nyerte el a magyar jogász–bioetikus és Németországban, az Egyesült Királyságban, illetve Bulgáriában kutató társai. Kutatásuk célja, hogy új megközelítésből vizsgálják az összeurópai identitás második világháború utáni formálódását.