Létezik tudományos recept a tökéletes hóemberhez, le is védették

Bármily meglepő, csak több mint fél évtizedes késedelemmel jegyezték be az Egyesült Államokban a hóember építésének szabványos metódusát. 

A US 8011991 B2 számon nyilvántartott, közel 200 oldalas szabadalmi leírást bizonyos Asperas Ignacio Marc jegyzi, aki a nyilvános adatok alapján 2005-ben óhajtotta először levédetni a három hógombócból álló klasszikus figura építésének optimális mikéntjét. A kérvényt végül 2011 szeptemberében fogadták el.   

A netes dokumentáció szerint végül afféle szabadon terjeszthető segédletként cikkelyezték be a szabványos hóférfi (snow man), illetve hónő (snow woman) elkészítésének menetét. Ezért a legnagyobb szerencsénkre sehol a világon nem kell szabadalmi jogdíjat fizetni. 

3:2:1

Nem szabványos hóember WashingtonbanFotó: EVA HAMBACH/AFP

Ahogy a képaláírás is mutatja, a fenti, január közepén az Egyesült Államok fővárosában lefotózott példány készítői nem olvasták a dokumentációt, vagy ha igen, hát nem tartották be maradéktalanul az ott leírtakat.

A szabványos hóember – akár nő, akár férfi – építésének alapfeltétele 

  • a tapadós, 3-8 százaléknyi folyékony vizet tartalmazó hó, 
  • az árnyékos és vízszintes alap, 
  • és a fagypont körüli hőmérséklet. 

Az állékonyság, miszerint statikai szilárdság megköveteli 

a 3:2:1-es arány 

rigorózus betartását. Természetesen alulról felfelé csökkenő sorrendben!

Alábbi képeinken három további hóemberdizájn látható:

Nagy Sándornak hódoló változat SzalonikibőlFotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP
Bajor kéttestű MünchenbőlFotó: Lino Mirgeler/dpa Picture-Alliance/AFP
Kínai hóemberhadsereg PekingbőlFotó: WANG SONG/XINHUA

Lazán kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.

Tarha

Az a helyzet, hogy Iggy Pop közepesen sikerült, feketén beültetett félklónja vagyok, anyám, elmondása szerint, illegálisan jutott hozzám, nagyon nem válogathatott, tizenhét éves kora előtt meg kellett szülnie az első gyerekét, ha nem akart büntetőpályára kerülni.