Kellenek-e a hálózatok az egyéni sikerhez? Harvardi magyar sztárkutató adja meg a választ Budapesten

2019.03.11. · tudomány

Miért ismeri mindenki Einstein nevét, miközben a relativitás elméletét kevesen értik? Miért lett Miles Davis Kind of Blue című albuma a jazz legsikeresebb lemeze, miközben több százezer lemezre senki sem emlékszik? Ezekre a kérdésekre is választ adhat a hálózatkutatás, amely a CEU Határtalan tudás című sorozatának legközelebbi beszélgetésének középpontjában áll.

link Forrás

Gyakran tapasztalható, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár együtt. Mi múlik az egyénen, és mi a körülményeken? A március 22-i beszélgetésen neves előadók arra keresik a választ, mi a hálózatok szerepe, hogyan segítenek megkülönböztetni a sikert az átlagos teljesítménytől, és mit tehetünk a sikerért a gyakorlatban.

Ahogy a rendezvény felvezető videójában Kertész János, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének professzora fogalmaz, „egy innováció lehet, hogy jó ötleten vagy jó terméken alapul, de ahhoz, hogy sikeres legyen, a társadalmi hálózaton el kell terjednie. Egy csapatot az tesz sikeressé, hogy milyen összetétele van, és hogy milyen a kapcsolat ezek között az alkotók között. Ez érvényes a jazzegyüttesekre, a sportcsapatokra és a munkateamekre is.”

link Forrás

A március 22-i eseményen a hálózatok és a siker összefüggéseiről Barabási Albert-László, fizikus, hálózatkutató, a CEU és a Harvard oktatója, Vedres Balázs, a CEU docense, a társadalmi hálózatok és a társadalmi változások összefüggéseinek kutatója, valamint Palya Bea énekes-dalszerző beszélget.

A CEU februárban indította el a Határtalan tudás című rendezvénysorozatot, ahol az egyetem professzorai és a velük együttműködő magyar szakemberek, valamint a társadalmi élet szereplői mutatják be a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre. Az első előadáson a klímaváltozás következményeiről és lehetséges megoldásairól beszélgetett Ürge-Vorsatz Diana, fizikus, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, valamint Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója. (Ürge-Vorsatz-cal a beszélgetés apropóján interjút is készítettünk a fenti kérdésekről.)

A beszélgetés jövő pénteken este 6 órakor kezdődik a CEU Nádor utcai Auditóriumában. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell. A rendezvénysorozat médiapartnere a Qubit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás