A várt csökkenés helyett rekordnövekedést ért el a globális napenergia-piac

2019.03.13. · gazdaság

Öt százalékkal (104,1 gigawatt) nőtt az újonnan üzembe helyezett napenergia-termelő kapacitás a világon 2018-ban, a legnagyobb növekedést pedig az Európai Unió tagállamai mutatták: a 28 országban 5,9 GW-ról 8 GW-ra nőtt a mutató, vagyis 36 százalékkal nagyobb kapacitást helyeztek üzembe egy év alatt – jelentették be a SolarPower Summit nevű energetikai konferencián, Brüsszelben. Egész Európát tekintve 20 százalékos volt a növekedés, 11 GW új kapacitással.

„Az EU megnyitotta az utat a napenergia növekedése előtt azzal, hogy megszüntette a napelemekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat, és a Tiszta Energia Csomaggal megfelelő kereteket alkotott a napenergia sikeressége érdekében” – mondta egy közleményben Christian Westermeier, az európai napenergiai szövetség elnöke. Szerinte a következő lépés egy ipari versenystratégia létrehozása, amely óriási befektetési hullámot indíthatna el a szektorban, rengeteg állást létrehozva és költségek szempontjából a leginkább versenyképes tisztaenergia-forrást biztosítva az EU energia- és klímacéljainak eléréséhez.

Napelemek Münchenben
photo_camera Napelemek Münchenben Fotó: Henglein and Steets/Cultura Creative

Régi-új napkirály Európában

A szövetség adataiból kiderül, hogy öt év után újra Németország vezet az európai napenergia-piacon, közel 70 százalékos éves növekedést mutatva (2018-ban 3 GW-tal nőtt a német kapacitás), így a tavaly 1,6 GW-tal bővülő Törökország a második helyre szorult. A top 5-öt Hollandia, Franciaország és Olaszország egészíti ki.

Globálisan továbbra is Kína a napenergia-császár: a távol-keleti ország még úgy is a világban üzembe helyezett kapacitás 42 százalékáért felel, hogy 2017-hez képest 17 százalékkal, 44,1 GW-ra csökkent ez az adat. A dobogó második helyén az Egyesült Államok (11,4 GW), a harmadikon pedig India (8.3 GW) áll.

Napelempark a kínai Hangcsouban
photo_camera Napelempark a kínai Hangcsouban Fotó: XINHUA

Pedig azt hitték, Kína belerondít a trendbe

Az öt százalékos globális növekedés azért is meglepetés, mert az elemzők a kínai napenergia-program 2018 májusában történt átalakítása (az új naperőművek támogatásának csökkentése) miatt azt jósolták, hogy legfeljebb 1-2 százalékos növekedéssel kell számolni, de azt sem zárták ki, hogy kivételesen csökkenni fog az üzembe helyezett kapacitás.

A váratlan növekedés az európai szervezet szerint annak is köszönhető, hogy a kínai ideiglenes leállás miatt túlkínálat volt a napelemekből, amit a fejlődő országok ki is használtak. 2015-ben 59; 2016-ban 76,8; 2017-ben pedig 95 GW új kapacitást mértek a világon, így a tavalyi növekedés minden eddiginél nagyobb volt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás