Már nézhető a Netflixen David Attenborough ökoharcos sorozata, A mi bolygónk

A világhírű természetfilmes, David Attenborough a kilencvenháromhoz közeledve sem pihen: miközben a BBC a klímaváltozásról készített dokumentumfilmjének bemutatására készül, a Netflix április 5-én mutatta be az Our Planet (A mi bolygónk) című nyolcrészes sorozatát.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatásával készült sorozatban maradt az Attenborough-filmekben megszokott vizuális pezsgés, a természet szuperközeliben mutatott gyönyörei és borzalmai, de az első reakciók szerint az idős mester végérvényesen beállt ökoharcosnak, és minden eddiginél konkrétabban beszél az élővilágot fenyegető katasztrófáktól, a klímaváltozás végzetes ökológiai hatásairól.

A sorozatot éltető Guardian szerint Attenborough BBC-sorozataiban 

sokáig elhallgatták a bolygó pusztulásában játszott emberi szerepet, attól félve, hogy a gyönyörködés céljából bekapcsolódó nézők azonnal csatornát váltanak, amint elkezdik őket hibáztatni a természeti folyamatokért.

A madarak összetett párzási táncrítusai, a tojásaikat szinkronban feltörő flamingók ezrei, a hófödte tájakon szökkenő rénszarvasok képe mellett ezúttal sokkal több időt szenteltek az állatfajok kihalását, a gleccserek olvadását szemléltető jeleneteknek, de a Telegraph és az Independent szerint a sorozat még így is túl finomkodó, és nem elég radikális az ökológiai összeomlás bemutatása.

A Netflix-előfizetők ezen a linken tudják megnézni a sorozatot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Licsilé

Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy vegánszandálba járkálsz itt le és fel, teszel értük valamit, ha komolyan gondolnád, akkor most szépen bevernél nekem egyet, aztán bedobnál a Dunába az üvegem után, de ehhez is gyáva vagy, az a baj veletek, faimádó majmokkal, hogy be vagytok szarva, féltitek a szaros kis életeteket, azért pofáztok folyton a bolygóról.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.