Már nézhető a Netflixen David Attenborough ökoharcos sorozata, A mi bolygónk

A világhírű természetfilmes, David Attenborough a kilencvenháromhoz közeledve sem pihen: miközben a BBC a klímaváltozásról készített dokumentumfilmjének bemutatására készül, a Netflix április 5-én mutatta be az Our Planet (A mi bolygónk) című nyolcrészes sorozatát.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatásával készült sorozatban maradt az Attenborough-filmekben megszokott vizuális pezsgés, a természet szuperközeliben mutatott gyönyörei és borzalmai, de az első reakciók szerint az idős mester végérvényesen beállt ökoharcosnak, és minden eddiginél konkrétabban beszél az élővilágot fenyegető katasztrófáktól, a klímaváltozás végzetes ökológiai hatásairól.

A sorozatot éltető Guardian szerint Attenborough BBC-sorozataiban 

sokáig elhallgatták a bolygó pusztulásában játszott emberi szerepet, attól félve, hogy a gyönyörködés céljából bekapcsolódó nézők azonnal csatornát váltanak, amint elkezdik őket hibáztatni a természeti folyamatokért.

A madarak összetett párzási táncrítusai, a tojásaikat szinkronban feltörő flamingók ezrei, a hófödte tájakon szökkenő rénszarvasok képe mellett ezúttal sokkal több időt szenteltek az állatfajok kihalását, a gleccserek olvadását szemléltető jeleneteknek, de a Telegraph és az Independent szerint a sorozat még így is túl finomkodó, és nem elég radikális az ökológiai összeomlás bemutatása.

A Netflix-előfizetők ezen a linken tudják megnézni a sorozatot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Légy állat, és kereskedj!

A gyűjtögetős kártyajátékok mintájára épülő Kereskedők völgyében nincs kegyelem, különböző állatok bőrébe bújva kell minél több vacakot rásóznunk a képzeletbeli vásárlókra, amihez stratégia és szerencse is szükséges. Kétszer teszteltük a társasjátékot, először annak ellenére sem tetszett, hogy nyertem, másodjára azzal együtt is.