Az egerek jóval aktívabbak az űrben, mint a Földön

2019.04.15. · tudomány

A Nature április 11-én közölte a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az elmúlt öt évben folytatott egérkísérletek eredményeit összefoglaló tanulmányt. Eszerint a házi egerek (Mus musculus) tökéletesen alkalmazkodnak a súlytalansággal járó megpróbáltatásokhoz. 

A 2014 óta összesen 37 napot az űrben töltő laboregerek szervezete nem mutatott eltérést a földi kontrollcsoport tagjaiétól. Csonttömegük és hormonháztartásuk sem változott meg kritikusan, stressz-szintjük és kardiovaszkuláris mutatóik alapján is makkegészségesnek bizonyultak, társas viselkedésükben pedig egyetlen változás történt: sokkal többet használták a speciális ketrecükben található mókuskereket, mint a Földön megfigyelt társaik. 

A NASA űrketrece
photo_camera A NASA űrketrece Fotó: NASA/Dominic Hart

A jövőbeni Mars-expedíciók emberi egészségre gyakorolt hatását is szimuláló kísérletsorozatot kiértékelő tanulmányban a kutatók nem találtak minden igényt kielégítő magyarázatot az egerek viselkedésére. A megfigyelések szerint egyfajta versengő magatartás alakult ki az űrbe küldött rágcsálók között, amelyet nem befolyásolt semmiféle külső stressz. A kutatók további vizsgálatokkal kívánják feltárni a jelenség etológiai, illetve fiziológiai mozgatórugóit. 

 Az alábbi videó a tanulmány mozgóképes összefoglalója:

link Forrás

(A címlapkép az Egér a marson rajzfilmsorozat főhősét ábrázolja a Marson, hol máshol.)

Korábban az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk még egerekkel:

link Forrás
link Forrás
link Forrás