Hiába robbant fel a SpaceX Dragonja, a NASA jövő héten útnak indítja a teherhajót az űrállomásra

2019.04.23. · tudomány

A korábbi terveknek megfelelően egy hét múlva indítja útnak a NASA a SpaceX által fejlesztett teherűrhajót, a CRS-17-et, a küldetést nem érinti a Crew Dragon szombati meghibásodása – közölte Josh Finch, az amerikai űrügynökség szóvivője. A csapatszállításra tervezett Crew Dragon a teszt során felrobbant, a kezdeti hírek, így a NASA-igazgató Jim Bridenstine twitter-üzenete is homályosan csak valamiféle „anomáliáról” szóltak.

photo_camera A teherszállító egy korábbi dokkoláson Fotó: NASA

Az anomália részleteivel kapcsolatban a NASA és a SpaceX sem árultak el sokat, Bridenstine közleménye szerint vizsgálják az esetet, és továbbra sem adják fel azt a tervet, hogy idővel embert juttassanak az űrbe a Dragonnal.

link Forrás

A SuperDraco mégsem működött szuperül

Az, hogy a Crew Dragon meghibásodása ellenére harmincadikán fellövik a CRS-17-et, a SpaceNews szerint arra utal, hogy a probléma csak a SuperDraco hajtóműveket érinti – amellett, hogy ezeket tesztelték, amikor megtörtént az anomália, az is erre utal, hogy ezek csak a csapatszállításra fejlesztett űrhajón találhatók meg, a teherhajón nem. Ennek ellenére az iparági források óvatosságra intenek: miután még folyik a vizsgálat, még veszélybe kerülhet a kilövés.

photo_camera A SuperDraco hajtóművek: ilyenek nincsenek a teherszállítón Fotó: SpaceX

A SuperDraco hajtóműveket arra tervezték, hogy leválasszák a Falcon hordozórakétáról – erre akkor lenne szükség, ha valami nem a tervek szerint alakulna, a legénységnek pedig „katapultálnia” kellene. Miután ez csak azokban az esetekben szükséges, ha van legénység, ha tényleg csak a SuperDracóval van probléma, minden további nélkül útjára indíthatják a teherszállítót. 

A Dragon körülbelül 1700 kilónyi felszerelést visz majd a Nemzetközi Űrállomásra, amelyek többek között gyógyszerészeti és biológiai kísérletekhez szükségesek, de egy olyan projekthez is szállít anyagot, amely az űrbéli algatenyészetek létrehozását célozza. A Photobiolab névre keresztelt elképzelés szerint az űrhajósok az így nevelt algán élnének a hosszabb missziókon.

Elég nagy most a forgalom az űrállomáson: legutóbb április tizenkilencedikén érkezett szállítmány hozzájuk, ekkor a NG-11 Cygnus csaknem három és fél tonna felszereléssel csatlakozott az állomáshoz. A tervek szerint a Cygnus kilencven napig marad az űrállomáson, ezután Föld körüli pályára állítják, ahol még fél éven keresztül végez majd méréseket.