Soha ilyen régi emberi nyomot nem találtak még Észak- és Dél-Amerikában

2019.04.30. · tudomány

A chilei Universidad Austral egyik paleontológus hallgatója 2010-ben talált rá arra a lábnyomra Osorno városában, amiről a napokban bejelentették, hogy 15 600 éves, ráadásul emberi eredetű. Így ez a lelet nemcsak a legrégebbi ismert emberi lábnyom, amit Észak- és Dél-Amerikában találtak, hanem az első bizonyíték arra, hogy a földrészen korábban is éltek emberek, mint i.e. 10 000.

photo_camera Fotó: Universidad Austral de Chile

A régészekből, földtudósokból és paleontológusokból álló kutatócsoport azért dolgozott kilenc éven át a lábnyom azonosításán, hogy teljességgel ki tudják zárni esetleges állati eredetét.

A PLOS One-ban megjelent tanulmány egyik szerzője, Mario Pino egy közleményben elmondta, hogy a lábnyom valószínűleg a Homo sapiens egyik rokonához, a Hominipes modernus nevű fajhoz tartozik, és egy körülbelül 70 kilogrammos férfitől származhat.

Illusztráció is készült a lábnyom körülményeiről
photo_camera Illusztráció is készült a lábnyom körülményeiről Fotó: Universidad Austral de Chile

A kutatók szerint a férfi valamilyen lágy talajtípuson, például saras földön vagy tőzegen járhatott, amely megtartotta a 23 centiméter hosszú, a mai mérték szerint 43-asnak megfelelő lábnyomot. A lábnyom rekonstruálásánál három különböző testméretű ember lépkedett különböző összetételű talajtípusokba.

A lábnyomot is tartalmazó földréteget három méter mélyről ásták elő, elefántcsontok, növényi anyagok és kőszerszámok társaságában. A fiatalabb rétegekben egy meteoritbecsapódás nyomaira is bukkantak, így a Pilauco Bajo lelőhely további izgalmakat tartogathat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás