Műanyagszemetet találtak a Mariana-árok mélyén

Közel 11 ezer méterre, egyenesen a Mariana-árok mélyére merült a napokban Victor Vescovo mélytengeri búvár, magántőke-befektető és volt haditengerész. Miután a 10927 méteres rekordmélységből négy óra elteltével újra a felszínre bukkant, mélytengeri szörnyekről, sosem látott halakról, egy nejlonzacskóról és néhány, korábban keménycukorkák csomagolásaként jobb napokat is látott celofándarabkáról számolt be. 

Az amerikai búvárcsapat azért így is örül: úgy tűnik, felfedeztek négy új garnélarákszerű fajt, és a zacskón kívül láttak egy kanálférget, valamint egy ritkaságnak számító rózsaszín mélytengeri csigahalat. Sikerült begyűjteniük néhány kőzet- és baktériummintát is a tengerfenékről.

Eddig összesen ötször sikerült eljutni a Mariana-árok mélyére, háromszor embereknek, két alkalommal pedig robotoknak. Az első mini-tengeralattjáró, fedélzetén Don Walsh amerikai haditengerésszel és Jacques Piccard svájci mérnökkel 1960 januárjában ért a földi világ aljára. Ők 10916 méter mélyre jutottak. Ezután több mint harminc év telt el, mire 1996-ban, majd újabb 13 évre rá, 2009-ben egy-egy ember nélküli robot-tengeralattjáróval ismét a mélybe merészkedtek.

Hét évvel ezelőtt aztán egy igazi híresség, a Titanic és a Terminátor című klasszikusokat rendezőként jegyző James Cameron merült 10908 méter mélyre. Most őt nyomta le további húsz méterrel Vescovo, aki elsőként talált műanyagot a Mariana-árokban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

A kivándorló magyarok kétharmada azt mondja, hogy sokkal jobb neki külföldön, mint itthon volt

Lehet, hogy 120, de az is lehet, hogy 650 ezer magyar települt külföldre az utóbbi években. Annyi biztos, hogy a fiatalok és a képzettek mennek el, bár 2016 óta csökken a kivándorlás Magyarországon. A kint élők túlnyomó többsége úgy érzi, jól járt, és legtöbbjüket ma már jobban érdeklik a befogadó ország hírei, mint a hazaiak – derült ki két friss kutatásból.