Kína helyett Indiában gyárthatják a jövő iPhone-jait

2019.06.12. · gazdaság

Az amerikai elnök, Donald Trump és Kína között dúló kereskedelmi háború egyik nagy vesztese lehet az Apple, amely – a több országra hagyatkozó versenytársaival ellentétben – szinte kizárólag Kínában szerelteti össze a készülékeit, az iPhone-tól a Mac gépekig. A kaliforniai cég legfontosabb beszállítója, a tajvani Foxconn most azt állítja: amennyiben szükséges, megvan a lehetősége arra, hogy az amerikai piacra készülő iPhone-ok és iPadek gyártását Kínán kívül végezze el – írja a Bloomberg.

A Foxconn, amely sencseni gyárában állítja össze az Apple-termékeket, arra készül, hogy ha még jobban elmérgesül a gazdasági kapcsolat a két ország között, akkor az Apple mellett fog állást foglalni. Ahogy azt a csipekkel foglalkozó osztály vezetője, Young Liu a Bloombergnek elmondta, a Foxconn gyártási kapacitásának 25 százaléka Kínán kívül van, az Apple-alkatrészek gyártását például száz százalékban át tudnák helyezni Indiába.

Munkások a sencseni Foxconn-gyárban
photo_camera Munkások a sencseni Foxconn-gyárban Fotó: Kin Cheung/AP

Liu azt is hozzátette, hogy az Apple nem kérte erre a céget, amely csak jelezni szeretné, hogy készen állnak a gyors lépésre, ha szükség lesz rá. Mivel nagyjából minden negyedik eladott iPhone az Egyesült Államokban talál gazdára, az amerikai piac a Foxconn számára is nagyon értékes, ezért a Bloomberg elemzője szerint elképzelhető, hogy a cég akár a kevésbé fontos ügyfelei rovására is az Apple-termékek gyártására állítaná át a Kínán kívüli üzemeit.

Bár egyelőre nem tudni, hogy India tényleg az Apple-termékek fontos gyártási központjává válik-e, a Foxconn már elkezdett mozgolódni a terepen: áprilisban bejelentette, hogy az iPhone XR gyártását részben a dél-indiai Csennai városában folytatják. A cég egyik nagy riválisa, a szintén tajvani Wistron pedig Bengaluru városában végzi a korábbi iPhone-modellek összeszerelését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás