Közeleg a tél: a Trónok harca Éjkirályáról neveztek el egy ausztrál gyapjaslegyet

2019.07.01. · tudomány

„A téli hónapokban aktív és a fején is mintha koronát viselne, ráadásul a nőstény más legyekbe helyezi el a petéjét, az ezekből kikelő lárvák pedig belülről fogyasztják el a még sokáig élőhalottként funkcionáló áldozatot. Vagyis olyan, mint a Trónok harca Éjkirálya” – indokolta a névadást a BBC-nek Brian Lessard, az Ausztrál Nemzetközösségi Természettudományos és Ipari Kutatóközpont (CSIRO) entomológusa. 

Kollégái még 2012-ben fedezték fel azt az alig 1 centiméter testhosszúságú, a gyapjas-, más néven pöszörlégyfélék (Bombyliidae) családjába tartozó rovart, amelyet nemrégiben ismert el önálló fajnak a biológia tudománya. 

A sorozatrajongó felfedezői által javasolt Paramonovius nightking elnevezés is simán átment a taxonómiai rostán. Az ausztrál kétszárnyú faunát kutató Sergei Jacques Paramonov latinos átírása elegendő volt a tudományossághoz. Hogy a televíziós sorozatbeli főgonosz Éjkirály miért maradt meg angolul a légy nevében, azt eddig még senki nem firtatta, legalábbis az angolszász sajtóban. 

Éjkirályi felsége
photo_camera Éjkirályi felsége Fotó: J Hort

Pedig a szokásjog szerint a latinosítás még akkor is általános, amikor egy új fajt például Adolf Hitlerrőla Daft PunkrólRonaldinhóról, Sponyabob Kockanadrágról vagy Donald Trumpról keresztelnek el felfedezőik.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás