Újrarajzolták a Tejút térképét, és kiderült, hogy nem olyan alakú, mint gondolták

A Tejút korongjának hossztengelye megcsavarodott, leginkább egy fektetett S-betűt formáz – jelentette be a Varsói Egyetem Csillagászati Obszervatóriumának kutatócsoportja a Science-ben augusztus első napján megjelent tanulmányban.

A lengyel csillagászok a Cefeida típusú pulzáló változócsillagok segítségével megalkotott számítógépes galaxismodellel jutottak erre az eredményre. 

A Tejút valódi formája a 3D-modell alapjánFotó: J. SKOWRON/OGLE/ASTRONOMICAL OBSERVATORY, UNIVERSITY OF WARSAW

A 3D-s Tejút-térkép megrajzolásához szolgálatba állították a cefeidák egyik különleges tulajdonságát, hogy pulzációs periódusuk és abszolút fényességük között szoros összefüggés van. A Henrietta Leavitt amerikai csillagász által száz éve felfedezett reláció alapján a cefeidákat standard gyertyáknak is nevezik, ugyanis távolságuk biztosan számítható a látszó és abszolút fényességük alapján.  

Az egyetemi csillagvizsgáló és a pulzáló változócsillagok VarsóbanFotó: K. Ulaczyk/ J. Skowron/ OGLE

A kutatók a varsói csillagvizsgáló adatai mellett a chilei Las Campanas obszervatórium teleszkópjának felvételeit is igénybe vették ahhoz, hogy a közel ezer pulzáló változócsillag és a Tejút több mint 2400 csillagának koordinátái alapján elkészítsék a térbeli galaxismodellt. 

Az eredmény az alábbi videón látható:

A fény látható és infravörös tartományú hullámhosszait is figyelembe vevő új galaxis-térkép még korántsem végleges. Az egyre precízebb adatokkal szolgáló földi és műholdas megfigyelések a lengyel csillagászok szerint újra és újra átrajzolják majd a Tejút-modelleket, egyre közelítve a valósághoz. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: 

A kivándorló magyarok kétharmada azt mondja, hogy sokkal jobb neki külföldön, mint itthon volt

Lehet, hogy 120, de az is lehet, hogy 650 ezer magyar települt külföldre az utóbbi években. Annyi biztos, hogy a fiatalok és a képzettek mennek el, bár 2016 óta csökken a kivándorlás Magyarországon. A kint élők túlnyomó többsége úgy érzi, jól járt, és legtöbbjüket ma már jobban érdeklik a befogadó ország hírei, mint a hazaiak – derült ki két friss kutatásból.