A nyári kánikulában még az Ásító inas is izzad Pécsett

Nemcsak a kórházi intenzív osztályokon számít már-már luxusnak a légkondicionáló Magyarországon: a Szabad Pécs szerint a magyar nemzeti kincsek némelyikét sem védik megfelelően a nyári hőhullámoktól. A pécsi m21 galériában legalábbis kis híján izzadnak Munkácsy Mihály idén május közepétől ott kiállított, november 10-ig még megtekinthető képei.

A pécsi laptól a nyári kánikulában több napon is megmérték a kiállítóterem hőmérsékletét és páratartalmát. A tikkasztó 29-32 Celsius-fokos hőség mellé 44,6 százalékos páratartalmat mértek. A felbecsülhetetlen értékű műtárgyak védelme érdekében muzeológusok szerint a kiállítóterekben a páratartalomnak ideális esetben 50 százalék körülinek kell lennie, a hőmérséklet pedig nem lehetne magasabb 20-22 Celsius-foknál. 

A pécsi Munkácsy-tárlatra Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő magángyűjteményéből érkeztek a képek. Munkácsy egyik leghíresebb festménye, az Ásító inas mellett olyan alkotások is láthatók, amelyek eddig még nem szerepeltek magyarországi tárlatokon. Ilyen például a Műterem című sorozat egyik darabja, illetve a Csavargók című, Az éjjeli csavagókhoz tanulmányként készült festmény is. 

A megfelelő hőmérséklet és páratartalom hiánya komoly károkat tud okozni a műtárgyakban. Mindezt jól példázhatja annak a Raffaello-festménynek az esete, amely hasonló okokból ment tönkre a római Borghese Galériában. A Levétel a keresztről című 1507-es reneszánsz remekmű pár évvel ezelőtt javíthatatlanul megvetemedett, mert a Borghese Galériában elromlott a légkondicionáló. Az 1869-ben elkészült Ásító inast, amely nem kevésbé világhírű, ugyancsak fatáblára festette Munkácsy. 

Munkácsy Mihály Ásító inasaForrás: Wikipedia

A pécsi kiállítás lebonyolítását vállaló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Vincze Balázs szerint a légkondicionálás hiánya nem okozhat károkat a festményben, mert a műre nagyobb veszélyt jelentő páratartalom az ideális érték közelében mozog. Kérdés, hogy egy hirtelen hidegfront ezen mennyit változtat, a hőmérséklet hirtelen csökkenésével ugyanis a levegő páratartalma jelentősen megugorhat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:


Licsilé

Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy vegánszandálba járkálsz itt le és fel, teszel értük valamit, ha komolyan gondolnád, akkor most szépen bevernél nekem egyet, aztán bedobnál a Dunába az üvegem után, de ehhez is gyáva vagy, az a baj veletek, faimádó majmokkal, hogy be vagytok szarva, féltitek a szaros kis életeteket, azért pofáztok folyton a bolygóról.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.