A világ leggyorsabb szuperszámítógépére, El Capitanra bízzák az USA nukleáris állományát

2019.08.14. · TECH

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma a Cray szuperszámítógép-gyártó céget bízta meg azzal, hogy 600 millió dollárért alkossa meg a világ első exaszintű, vagyis 1 másodperc alatt 1 trillió (1018) számítást elvégezni képes szuperszámítógépét, amit El Capitan névre kereszteltek.

A Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal keddi közleményében azt írja, a remények szerint 2023 végére elkészülő El Capitan lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, amelynek elsődleges feladata az USA nukleáris készletének felügyelete lesz. Mivel az 1996-ban elfogadott nemzetközi atomcsendegyezmény tiltja a föld alatti nukleáris teszteket, az ország 1992 óta változatlan atomfegyver-állományát a Stockpile Stewardship Program ellenőrzi, javarészt számítógépes szimulációk útján, ennek a zászlóvivője lesz az El Capitan.

A francia Bruyères-le-Châtelben található Joliot-Curie szuperszámítógép, az Atomenergia-bizottság (CEA) kutatóközpontjában
photo_camera A francia Bruyères-le-Châtelben található Joliot-Curie szuperszámítógép, az Atomenergia-bizottság (CEA) kutatóközpontjában Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Ez a vérfrissítés azért is fontos, mert az USA kormányzati felügyeleti hivatalának 2016-os jelentése szerint az Egyesült Államok máig egy 8"-es floppylemezekkel működő 1970-es évekbeli IBM-gépet használ a nukleáris állományának biztonsági ellenőrzésére.

A szuperszámítógépeket jelenleg olyan nagy teljesítményt igénylő feladatokra használják, mint a kvantumfizikai műveletek, a klímaváltozás hatásainak globális modellezése, az univerzum történelmének rekonstruálása, repülőgépek tervezése vagy épp a régi nukleáris fegyverek működőképességének vizsgálata. A jelenleg üzemben lévő két legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép az egyaránt IBM gyártotta Summit és Sierra – az El Capitan ezeknél tízszer gyorsabb lesz, miközben a Cray szerint hozzájuk képest négyszer magasabb energiahatékonysággal működik majd. 

photo_camera A jelenlegi egyik legerősebb szuperszámítógép, az IBM gyártotta Sierra Forrás: Wikimedia Commons

„Az El Capitan segítségével reszponzívabbak, innovatívabbak és előrelátóbbak leszünk a nukleáris elrettentő erőnk fenntartásában, ami ebben a gyorsan változó fenyegetettségi környezetben létfontosságú” – fogalmazott a Clay közleményében Lisa E. Gordon-Hagerty, az energiaügyi minisztérium nukleáris biztonságért felelős miniszterhelyettese.

A Cray egyébként épp egy felvásárlási folyamat közepén van, a Hewlett Packard egy 1,3 milliárd dolláros ajánlattal jelentkezett be a cégért.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás