Évtizedek óta rejtőzködött a múzeumi gyűjteményekben az újonnan azonosított amerikai piócafaj

Új fajként azonosították az amerikai Smithsonian hálózatához tartozó Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatói  azt a piócát, amelynek példányait már az 1930-as években megtalálták az Appalache-hegység és az Atlanti-óceán partvidéke közötti sávban. 

A nemzetközi parazitológiai szemle, a Journal of Parasitology csütörtökön publikálta a felfedezésről beszámoló cikket. Eszerint a kutatók alig 50 mérföldnyire a marylandi múzeumi központtól négy évvel ezelőtt találtak egy olyan narancs és olívazöld gyűrűsférget, amelyet elsőre a már ismert újvilági piócafaj, a Macrobdella decora változataként azonosítottak. 

A parazitológusok azonban nem elégedtek meg az anatómiai elemzéssel. Mint utóbb kiderült, jól tették, hogy a taxonómia új módszereit is bevetették: a DNS-szekvenálás kiderítette, hogy amit korábban az M. decora egyik színváltozatának tartottak, az genetikailag önálló faj.  

A Macrobdella mimicusForrás: naturalhistory.si.edu

Macrobdella mimicus név arra utal, hogy az édesvízi piócák példányai már több, mint 70 éve rejtőzködnek a különféle amerikai parazitagyűjteményekben, ám genetikai analízis híján eddig nem azonosították őket. A kutatók szerint a felfedezés példa arra, hogy az egyre csökkenő sokfélesége ellenére mennyire nem ismeri az emberiség még a közvetlen környezetének az élővilágát sem. 

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.