Évtizedek óta rejtőzködött a múzeumi gyűjteményekben az újonnan azonosított amerikai piócafaj

2019.08.16. · tudomány

Új fajként azonosították az amerikai Smithsonian hálózatához tartozó Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatói  azt a piócát, amelynek példányait már az 1930-as években megtalálták az Appalache-hegység és az Atlanti-óceán partvidéke közötti sávban. 

A nemzetközi parazitológiai szemle, a Journal of Parasitology csütörtökön publikálta a felfedezésről beszámoló cikket. Eszerint a kutatók alig 50 mérföldnyire a marylandi múzeumi központtól négy évvel ezelőtt találtak egy olyan narancs és olívazöld gyűrűsférget, amelyet elsőre a már ismert újvilági piócafaj, a Macrobdella decora változataként azonosítottak. 

A parazitológusok azonban nem elégedtek meg az anatómiai elemzéssel. Mint utóbb kiderült, jól tették, hogy a taxonómia új módszereit is bevetették: a DNS-szekvenálás kiderítette, hogy amit korábban az M. decora egyik színváltozatának tartottak, az genetikailag önálló faj.  

A Macrobdella mimicus
photo_camera A Macrobdella mimicus Forrás: naturalhistory.si.edu

Macrobdella mimicus név arra utal, hogy az édesvízi piócák példányai már több, mint 70 éve rejtőzködnek a különféle amerikai parazitagyűjteményekben, ám genetikai analízis híján eddig nem azonosították őket. A kutatók szerint a felfedezés példa arra, hogy az egyre csökkenő sokfélesége ellenére mennyire nem ismeri az emberiség még a közvetlen környezetének az élővilágát sem. 

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás