Itt a 18 atomból épített széngyűrű, amit akár tranzisztorként is lehet használni

2019.08.16. · tudomány

Az Oxfordi Egyetem és az IBM zürichi kutatóközpontja, az IBM Research kémikusai csütörtökön a Science-ben bejelentették, hogy közös erővel megépítették a világ első mesterséges 18 szénatomból álló gyűrűjét. 

A természetben a szén számtalan formát alkothat: a gyémánt térszerkezetét az adja, hogy az atomok négyesével alkotnak szomszédságot, míg a grafén speciális tulajdonságai abból adódnak, hogy hármasával helyezkednek el a szénatomok – ugyanúgy, mint a közönséges grafitban, illetve a mesterséges szén nanocsövekben és a fulleréneknek nevezett molekulákban.  

A 18 szénatomos nanogyűrű számítógépes modellje
photo_camera A 18 szénatomos nanogyűrű számítógépes modellje Fotó: IBM Research

A C18 ciklokarbonmolekulát a C24O6-ból egy speciális, a naotechnológiában használatos elektronmikroszkóp segítségével építették meg a kutatók, szó szerint atomról atomra. Ez az első olyan stabil szerkezetű szénmolekula, amelyben az atomoknak csak két szomszédjuk van.

Molekulaépítés lépésről lépésre
photo_camera Molekulaépítés lépésről lépésre Fotó: IBM Research

A C18 kémiailag sokkal reakcióképesebb, mint a grafén vagy a gyémánt, így a kutatók szerint eredményesen lesz felhasználható a nano- és a tranzisztortechnológiai fejlesztésekben is. 

link Forrás

Kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás