Neurális háló talált rá Picasso eddig nem ismert festményére

2019.09.20. · TECH

Brit kutatók megtalálták Pablo Picasso egy eddig nem ismert festményét. De nem ám elásva, vagy egy padlás mélyén, hanem a spanyol mester egy már jól ismert festménye alatt –  számolt be az amerikai technológiai fellegvár, a Massachusets Institute of Technology (MIT) hivatalos közlönyeként számon tartott MIT Technology Review. 

A szóban forgó mű a chicagói Művészeti Intézet gyűjteményében őrzött Az öreg gitáros című alkotás volt, amelyről a művészettörténészek régóta tudták, hogy újrahasznosított vászonra készült. Megfelelő fényviszonyoknál átsejlett ugyanis egy arc a festékrétegek alól. Az is tudott volt, hogy a 20. század elején Párizsban jelentős szegénységben élő festő 1901 és 1904 közötti kék korszakában gyakran rászorult arra, hogy szó szerint ráfessen korábbi műveire.  

1998-ban a chicagói gyűjtemény restaurátorai röntgen- és infravörös képeket készítettek a festményről, az addigi sejtés beigazolódott, ám azt mindeddig nem sikerült kideríteni, hogy teljes egészében mi is van az öreg gitáros mögött. 

Pablo Picasso: Az öreg gitáros
photo_camera Pablo Picasso: Az öreg gitáros Forrás: Wikipédia

Az elveszett nő

Anthony Bourached és George Cann, a londoni University College mesterségesintelligencia-kutatói szeptember közepén publikálták beszámolójukat arról, miképpen találták meg és alkották újra az ismertben rejtőző ismeretlent. Eljárásuk lényege röviden: a szaknyelvben stílusátvitelnek nevezett eljárást ötvözték a neurális hálón alapuló gépi intelligenciával. 

Az általuk fejlesztett algoritmus nem csupán összevetette a röntgen- és infraképeket Picasso más munkáival, de rekonstruálta is az egykori alkotást.

A rekonstrukciós folyamat
photo_camera A rekonstrukciós folyamat Forrás: MIT Technology Review
Le femme perdue
photo_camera Le femme perdue Forrás: MIT Technology Review

A kutatók azt remélik, hogy az általuk Le femme perdue vagyis Az elveszett nő címen jegyzett alkotás rövidesen bekerülhet a hivatalos Picasso-kánonba.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás