Az Alzheimer-kór és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kutatásáért tüntetett ki magyar tudós nőket az UNESCO

2019.09.27. · tudomány

Klinikai pszichológiai és vegyészeti kutatásokat jutalmazott idén a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elnevezésű, magyar kutatónőket támogató díj akadémikusokból álló zsűrije.  

A 4 millió forint összdíjazású elismerést 2019-ben Bunford Nóra, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány kutatócsoportjának vezetője és Fülöp Lívia,  a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézetében működő Neurodegeneratív Betegségek Kutatólaboratórium tudományos munkatársa nyerte el.

A laudáció szerint a klinikai pszichológus Bunford a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavart (ADHD) kutatja. 

„A kutatónő a diagnosztizált fiatalokkal végzett vizsgálatai során többek között azt tapasztalta, hogy sok esetben problémájuk van különböző mindennapi funkciókkal, legyen szó az iskoláról vagy a társas kapcsolatok kialakításáról és fenntartásáról. Ezek az úgynevezett társas károsodások sok esetben vezethetnek kirekesztettséghez, túlzott alkoholfogyasztáshoz, vagy akár szerhasználathoz, kockázatos szexuális magatartáshoz is. A kutatások során kiderült, az érintettek nehezebben szabályozzák az érzelmeiket, legyen szó pozitív vagy negatívélményekről, hatásokról.” 

Fülöp területe az idegsejteket érő molekuláris stressz. A díjat odaítélő grémium szerint az Alzheimer-kór gyógyítására alkalmazható terápiák fejlesztését is célzó kutatás azt vizsgálja hogyan támogathatók az idegsejtek a stresszhatásokkal szemben. „Az idegrendszert érő molekuláris stressz kutatása a jövőben nem csupán az Alzheimer-, de a Parkinson-kór vagy akár a depresszió gyógyítására is megoldás lehet” – áll a méltatásban.

Bunford Nóra és Fülöp Lívia, a L'Oréal - UNESCO kutatónőket elismerő programjának 2019-es díjazottjai
photo_camera Bunford Nóra és Fülöp Lívia, a L'Oréal - UNESCO kutatónőket elismerő programjának 2019-es díjazottjai Fotó: Baksa Gábor/Baksa Gábor

Az elmúlt 17 évben 47 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, eddig több mint 60 millió forint összegben. 

Kapcsolódó korábbi cikk a Qubiten:

link Forrás