Kubinyi Enikő kutyakutató etológus nyerte az UNESCO női tudósoknak kiosztott díját

2018.09.24. · tudomány

A L’Oréal–UNESCO „A nőkért és a tudományért” díj 2018-as társdíjazottja Kubinyi Enikő, az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszék és a Szenior Családi Kutya Program tudományos főmunkatársa.

Kubinyi Enikő az alapítás évében, 1994-ben csatlakozott az ELTE Etológia Tanszékének Családi Kutya programjához, részt vett az etorobotika első kísérleteiben, amikor is robotokat vontak be etológiai vizsgálatokba, és kutyaszerű robotokba adaptáltak állatoknál alkalmazott kiképzési módszereket.

Az első magyarországi farkasprogram részeként kölyökfarkasok viselkedését is kutatta, 2016-ban pedig vezetésével kezdődött a Szenior Családi Kutya Program, amelyet Európai Kutatási Tanács (European Research Council) fiatal kutatóknak szóló 2015-ös Starting Grant pályázata támogat. Az etológusnak köszönhető, hogy mára kiderült: a kutyák a legjobb modellállatai az emberi öregedés vizsgálatának. Az általa vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsák az agy öregedésével járó változásokat, és így idejében meg lehessen állítani a leépülését. A kutatás folyamán egy világszinten egyedülálló kutyaagy- és szövetbankot hoztak létre, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák. Ez lehetővé teszi az öregedéssel kapcsolatos molekuláris vizsgálatokat is.

Az idei év másik díjazottja Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetében működő, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott MTA-SZTE Biomimetikus Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa.

A Kubinyi Enikő nevével fémjelzett kutatásokról az alábbi cikkeinkben számoltunk be korábban:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás