Hol a szuperbaktériumok gyenge pontja?

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az antibiotikumok úgy jöttek létre több százmillió éve, hogy az együtt élni képtelen baktériumok biomolekulákat bocsátottak ki a másik életfolyamatának ellehetetlenítésére. Az embernek először a 19-20. században sikerült antibiotikumokat szintetizálnia, és 1980-ra jutottunk el oda, hogy használatuk túlzottá, illetve feleslegessé vált – vezette fel előadását Pál Csaba evolúcióbiológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa a szeptemberi Qubit Live #2-n

Ennek is köszönhetően mára jelentősen megugrott a szuperbaktériumok, vagyis a többféle antibiotikumnak is ellenálló, multidrogrezisztens variánsok száma, ami az orvostudomány egyik legnagyobb kihívását jelenti. De hogyan lehet felvenni a harcot ellenük, hogy viszonyulnak ehhez a gyógyszercégek, és milyen fejlesztések zajlanak ez ügyben? A választ megtudhatod Pál Csaba előadásából:

    A szeptember 16-i Qubit Live #2 előadásai közül Varga Máté genetikusé is teljes egészében megtekinthető, az elkövetkező hetekben pedig további videókat teszünk közzé a rendezvényről. 

    Kapcsolódó cikkek a Qubiten: