A világ háromnegyede Androidot használ, a többiek iOS-t

2019.10.07. · gazdaság

Ősszel sorban jönnek ki az új okostelefonok: 100 megapixeles kamerával, összehajtható képernyővel, elől-hátul kijelzővel és erősebb hardverrel annál, ami néhány éve még a személyi számítógépekben volt. 

Az okostelefonokon futó operációs rendszerek két óriása az Android és az iPhone-okon futó iOS. Ezerből 998 telefonon az egyik vagy a másik fut, mellettük eltörpül a Microsoft-féle Windows-t vagy a szintén amerikai eredetű, Linux-alapú KaiOS-t futtató telefonok száma.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az Android rendszerű telefonokon sokkal fragmentáltabb a különböző verziószámok megoszlása, míg az iPhone-ok meghatározó részén az iOS 12 fut. Ezekre a piacokra érkezett meg most az iOS 13 és az Android 10, amit most először nem édességről (sorrendben: Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo és Pie) neveztek el, hanem egyszerűen csak számot kapott.

Hogy az andoidos és iOS-es telefonokon milyen arányban futnak az  operációs rendszerek különböző verziói, az alábbi ábrán látható:

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás