Rájöttek, hogyan kell oxigént kivonni a Hold felszínét borító regolitból

2019.10.10. · tudomány

A Hold felszínét borító anyag, a regolit tanulmányozása során a Glasgow-i Egyetem kutatói megállapították, hogy 40-45 százalékban, vagyis legnagyobb részben oxigént tartalmaz, és már arra is rájöttek, hogy hogyan lehet azt kivonni belőle. 

„Ez az oxigén nagyon értékes erőforrás, de oxidként van kötve az anyagban, ásvány vagy üveg formájában, így nem tudjuk azonnal felhasználni” – idézték egy közleményben az egyetem kutatóját, Beth Lomaxet. Azonban elég gyorsan kifejlesztettek egy módszert arra, hogyan vonják ki a regolitból közel az összes oxigént, melléktermékként pedig egy potenciálisan szintén hasznos, fémes anyagot kapjanak.

Míg a korábban bevetett módszerek vagy sokkal kisebb hatékonysággal működtek, vagy extrém (1600 Celsius-fokos) hőmérsékleten kellett olvasztani a regolitot, a sóolvadékos elektrolízis nevű folyamat során veszteség nélkül, egyszerűen lehet elkülöníteni az oxigént.

photo_camera Balra a holdi regolit eredeti formája, jobbra az oxigénkivonás utáni állapota, fémötvözetként Fotó: Glasgow-i Egyetem

A porított regolitot egy hálózott edénybe helyezik, amelyben kalcium-kloridból készült sóolvadék szolgál elektrolitként, majd az egészet felhevítik 950 Celsius-fokra – ezen a hőmérsékleten még szilárd marad a regolit. Miután áramot vezetnek át rajta, az oxigén elválik a regolittól, és a són keresztül egy anódba vándorol. Így 50 óra alatt a regolitban rejlő oxigén 96 százalékát ki tudták vonni, igaz, a 75 százalékát már az első 15 órában sikerült.

A kutatók az Európai Űrügynökséggel (ESA) és a Metalysis nevű brit céggel közösen dolgoznak, hogy holdi környezetbe tudják helyezni ezt az ipari eljárást. James Carpenter, az ESA holdstratégiáért felelős vezetője szerint a módszer lehetőséget adna a Hold telepeseinek arra, hogy az oxigént nagy mennyiségben használják fel üzemanyagként vagy egyszerűen az életfenntartás céljából, de a folyamatból hátramaradt fémötvözet a helyszíni gyártásban is kapóra jöhet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás