Csaknem 10 millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási pályázaton Sándor Judit, a Qubit szerzője és csapata

2019.10.11. · tudomány

Csaknem 10 millió euróval támogatja az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) annak a kutatócsoportnak a projektjét, amelynek tagja a Qubit állandó szerzője, Sándor Judit jogász és bioetikus, a CEU tanára. A nagy presztízsű Szinergia pályázaton (Synergy Grant) – amin egyébként tavaly Lovász László és Barabási Albert-László közös projektje is diadalmaskodott – a lehető legnagyobb összeget ítélték meg a csapatnak, a támogatást a nyertesek az elkövetkező hat évben használják fel kutatásra – írta a CEU pénteken közleményben.

„Az európai Leviatán megszelídítése: Az orvoslás és a közjó második világháborút követő öröksége” című kutatási projekt célja, hogy új megközelítésből vizsgálják az összeurópai identitás második világháborút követő formálódását.

A négyfős multidiszciplináris kutatócsoport tagjai (Sándor Judit mellett még Volker Hess a berlini Charité Universitäts Medizintől, Anelia Kassabova, a Bolgár Tudományos Akadémia kutatója, valamint Ulf Schmidt a University of Kenttől) fejenként 2,4 millió eurót nyertek. Kutatásukban történészekkel, bioetikusokkal, jogászokkal, szociológusokkal és antropológusokkal együttműködve azokat az egészséggel, egészségüggyel és orvostudományokkal kapcsolatos kulturális értékeket és társadalmi normákat, valamint az egészségügyi jogot megalapozó etikai alapelveket térképezik fel, amiket egyaránt vallottak az évtizedeken át megosztott Európa mindkét felén.

photo_camera A nyertes pályázók

A második világháborút követő időszak történészei az ideológiai különbségek, a versengő gazdasági modellek és az egymást kizáró politikai struktúrák mentén a Nyugat- és Kelet-Európai országok történetét általában egymástól elválasztva kutatták. A most honorált kutatási projektet multidiszciplináris megközelítése különbözteti meg a korábbi vállalkozásoktól, valamint az, hogy a közjó fogalmát, intézményeit, jogi kereteit Európa két felén egyszerre, egymással párhuzamosan tanulmányozza. A kutatás irányát megalapozza, hogy az élettudományok egyetemesnek tekintett igazságai az ideológiai, gazdasági és politikai megosztottsághoz képest közös perspektívát teremtettek a közjóról való gondolkodáshoz.

A kutatás újszerűsége továbbá, hogy az orvostudományok fejlődését elemzési perspektívaként alkalmazza, nemcsak heurisztikai módszerként. A második világháborút követő Európa történelmét tehát egységesnek feltételezi, a két felét nem egymástól elválasztva kutatja.

Sándor Judit szerint Európa jelenét is jobban megérthetjük, illetve a közös európai identitás jövőbeni kihívásaira is könnyebben találhatunk válaszokat azáltal, hogy rekonstruáljuk az egészséggel és élettudományokkal kapcsolatos közös értékek és alapelvek genealógiáját. A magyar szakember feladata az egészségüggyel és orvostudományokkal kapcsolatos európai szakpolitikák és jogszabályok összehasonlítása lesz, bioetikai és jogi perspektívából.

A Synergy Grant pályázat egy háromlépcsős folyamat, az első két rész írásbeli. A projekt kétlépcsős értékelése több mint fél éves különbséggel zajlik, a második rostán való átjutás után kezdődik a felkészülés a brüsszeli panel előtti szóbeli megmérettetésre. A pályázók szigorúan megszabott időkeretek között prezentálják a kutatást, majd fél órán át válaszolnak a 25 fős bizottság kérdéseire – mindvégig állva. A szóbeli meghallgatást komoly tudománykommunikációs felkészítés előzte meg, a projektet pedig Sándor Judit prezentálta Brüsszelben.

A kutatás magyar résztvevője komoly lehetőségnek, dicsőségnek tartja a támogatás elnyerését, de mint mondta, iszonyú munka veszi most kezdetét, hogy az elkövetkező hat évben megfeleljenek ennek a magas tudományos elismerésnek.

Szerzőnknek, Sándor Juditnak és kollégáinak szívből gratulálunk. Sándor Judit Qubiten megjelent cikkei itt olvashatók.