12 palack bordeaux-i vörösbort kapott a Nemzetközi Űrállomás legénysége, de nem ihatnak belőle

2019.11.05. · tudomány

Magyar idő szerint hétfőn napközben 12 palack bordeaux-i vörösborral a fedélzetén sikeresen dokkolt a Cygnus teherszállító űrhajó a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A borok nem az asztronauták ellátmányához tartoznak, hanem az amerikai űrhivatal, a NASA több komponensű folyadékok mikrobiológiai vizsgálatára indított  Complex Micro(μ)-Biological System, rövidítve CommuBioS projektjének kísérleti alanyai.

Az amerikai AP hírügynökség tudósítása szerint a francia és német egyetemek és luxemburgi Space Cargo Unlimited részvételével zajló kísérletben azt vizsgálják, hogy az olyan biokémiailag aktív, mikroorganizmusokban gazdag anyagok, mint a bor, miképpen reagálnak az űrbéli körülményekre, egyebek között a mikrogravitációra és a kozmikus sugárzásra.

Űrborcsomagolás
photo_camera Űrborcsomagolás Fotó: NASA

12 hónap után az űrben érlelt bordeaux-ikat összevetik az azonos időben készített és palackozott, de hagyományosan pincében érlelt társaikkal. A kutatók a kolloidok, köztük a tanninok, vagyis a csersavak és más polifenolok űrbéli viselkedésére is kíváncsiak.

Az AP szerint korábban az amerikai Budweiser megbízásából folytak kísérletek az űrben árpával, de japán asztronauták is vizsgálták már a japán whiskey-k mintáit a súlytalanságban, és a skót Ardbeg is küldetett már fel néhány deci scoth-ot ilyen célból a világűrbe. 

Bort viszont eleddig csak az 1985-ben szolgálatba állított Discovery űrsikló szállított a Nemzetközi Űrállomásra, akkor is mindössze egyetlen palacknyit az űrhajósok ellátmányaként. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás