Egy amerikai professzor szerint rovarok élnek a Marson

2019.11.21. · majom

William Romoser, az Ohiói Egyetem entomológusa szerint az ő nevéhez köthető az első olyan tudományos kutatás, amely bizonyítja, hogy van élet a Marson – a kutató ráadásul a földihez hasonló, sokszínű életről ír. Romoser a marsjárók képeit elemezve jutott arra, hogy nem elég, hogy valaha kígyók éltek a vörös bolygón, de a mai napig gazdag rovarvilág található ott, emiatt pedig úgy gondolja, hogy nemsokára önálló tudományágként üdvözölhetjük az asztroentomológiát és az asztroherpetológiát is. 

Romoser a szabadon hozzáférhető fotókon tisztán kivehető ízeltlábú-maradványokat vélt felfedezni, szárnyakkal, lábakkal és csápokkal együtt, de úgy gondolja, hogy a Marson a méhekhez hasonló rovarokon kívül hüllők is éltek. Az Ohiói Egyetem professzor emeritusa szerint a marsi méhek barlangokban élnek, a Viking, Pathfinder, Phoenix és Curiosity marsjárók adatai alapján pedig semmi nem zárja ki, hogy a Mars a mai napig gazdag élővilággal rendelkezik. A kutató szerint a felszín közelében található víz már magában is valószínűvé teszi, hogy a bolygón élet található, a fényképek elemzése után pedig azt állítja, hogy olyan sok jól kivehető állati maradványt talált, amely már önmagában is meggyőzőnek számít. 

photo_camera Romoser szerint ennek a pacának összetett szeme is van Fotó: Ohio University / NASA

Lehet, hogy csak az agyára mentek a rovarok

Az entomológus szerint a tisztán kivehető fej-tor-potroh tagozódás alapján kijelenthető, hogy a marsjárók homályosabb felvételein is rengeteg rovart láthatunk, sőt, az egyik felvételen szerinte még repülés közben is lefényképeztek egy rovart. Egy másik felvételen szerinte egy megkövesedett kígyó található. A felfedezéseket nem mindenki veszi komolyan, de Romoser annyira biztos a dolgában, hogy az amerikai entomológusok társaságának éves közgyűlésén is előadta az elméletét. 

Kritikusai szerint az elismert entológusnak egyszerűen csak az agyára mentek a rovarok: egyesek szerint a professzor egyszerűen csak a pareidolia nevű érzékcsalódás áldozata. Ebben az esetben az ember véletlenszerű mintázatokban jól felismerhető alakokat vél felfedezni, az pedig, hogy Romoser pont rovarokat látott a homályos marsi képeken, annak köszönhető, hogy egész életében ezekkel foglalkozott. 

photo_camera A kutató szerint tisztán kivehető, hogy az ott egy marsi méh Fotó: Ohio University / NASA

A következő Mars-misszió 2020-ban indul majd el, így 2021-ben már kiderülhet, hogy valóban vannak-e a rovarok a bolygón. Az amerikai misszió mellett a kínai űrügynökség is egyre jobban érdeklődik a Mars iránt, bár az eddigiekben még senki nem állította komolyan, hogy komplex élet nyomai lennének megtalálhatóak a bolygón, a mikrofosszíliák létét nem zárták ki. Romoser maga is elismeri, hogy perdöntő bizonyítékkal nem tudott szolgálni ebben a témában, de szerinte az általa meghatározott rovarfényképek gyakorisága arra mutat, hogy az asztroentomológia előtt komoly lehetőségek állnak.

Romoser 45 éve tanít entomológiát az Ohiói Egyetemen, és egy rovartani alapmű társszerzőjeként tartják számon. 

link Forrás
link Forrás