Fél évszázadot átívelő time-lapse videón, hogyan olvadt el Alaszkában a jég

2019.12.11. · tudomány

Az Alaszkai Egyetem (Fairbanks) geofizikai tanszékének gleccserkutatója, Mark Fahnestock és kutatócsoportja az 1970-es évek elejétől az utóbbi mintegy 50 évben készült műholdfelvételekből lélegzetelállító videót állított össze arról, milyen ütemben olvad a jég ott, ahonnan nem kellett volna elolvadnia, és mi maradt utána.  A hat másodperces time-lapse részleteken Alaszka és a Yukon-folyó vidékének összes gleccsere és azok elmúlt évtizedekben tapasztalt változása látható.   

link Forrás

A különböző gleccserek másként reagálnak az őket érő hősokkra: a világ egyik leggyorsabb mozgású gleccsere, az alaszkai Columbia-gleccser például a Chugach-hegység 3500 méteres magasságából egyenesen az alaszkai partoknál található csendes-óceáni tengerszorosig húzódott, több mint 50 kilométer hosszan. Az első Landsat-felvételek készítésének idején, 1972-ben még rendkívül stabilnak tűnt, majd alig egy évtizeddel később a gleccser az alsóbb területeken gyors olvadásnak indult, olyannyira, hogy mára 20 kilométerrel északabbra ér véget, mint 3-4 évtizeddel ezelőtt.

A Columbia-gleccser hűlt helye a Prince William-szorosban
photo_camera A Columbia-gleccser hűlt helye a Prince William-szorosban Forrás: Alaska.org

A Hubbard-gleccser ezzel szemben látszólag hosszabbá vált: területe ma 5 kilométerrel hosszabban nyúlik el, mint fél évszázaddal ezelőtt. Csakhogy a videón jól látszik, hogy mára hatalmas bemélyedés teszi egy ponton törékennyé, és ott hatalmas jégtömbök szakadtak le a testéről. Noha ez a horpadás a Hubbard-gleccser sérülékenységének az első jele, nem vitás, hogy a seb a gleccser belsejéből indult ki, és fokozatosan terjeszkedett az utóbbi évtizedekben – magyarázta Fahnestock.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás