Töretlenül nő a császármetszések aránya Magyarországon, már ötödikek vagyunk az EU-ban

2019.12.18. · tudomány

Több mint minden harmadik gyereket császármetszéssel segítenek a világra Magyarországon – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2017-es adatokon alapuló statisztikáiból. A tagállamok közül Magyarországon az ötödik legmagasabb a császármetszések aránya: 37,3 százalék.

Cipruson egészen elképesztő az arány, a szülések több mint fele zajlik műtéti úton, utána Románia (44,1 százalék), Bulgária (43,1 százalék) és Lengyelország (39,3 százalék) következik.

A lista végén a szülések kevesebb mint ötödénél van szükség császármetszésre: Finnországban az esetek 16,5 százalékában döntenek így az orvosok (vagy az anyák), utána Svédország (16,6 százalék), Észtország (19,4 százalék), Litvánia (19,4 százalék) és Franciaország (19,7 százalék) következik.

photo_camera Fotó: Eurostat

Tavalyelőtt összesen 1,4 millió esetben hajtottak végre császármetszést az unióban. Érdekesség, hogy ugyancsak 2017-es adatok alapján éppen Cipruson a legalacsonyabb az EU-ban a csecsemőhalandóság (ezer élveszülésre 1,3 haláleset jut), de utána rögtön Finnország (2 haláleset/ezer élveszülés) következik. A két ábrát összevetve ugyanakkor jól látszik, hogy azok az országok, ahol magas a császármetszések aránya, kevésbé lehetnek büszkék csecsemőhalandósági statisztikáikra.

Magyarországon 2007 és 2017 között jelentősen sikerült csökkenteni a csecsemőhalandóságot, jelenleg 4 alatt van az ezer élveszülésre jutó szám, nagyjából a 3,6 ezrelékes EU-átlag szintjén:

photo_camera Fotó: Eurostat

Ha a császármetszést – amely az amerikai szakorvosi szövetség állásfoglalása szerint alacsony kockázatú terhesség esetén nagyobb kockázattal jár, mint a hüvelyi szülés – nem tekintjük kifejezetten célnak, fogalmazhatunk úgy, hogy Magyarországon romlik a helyzet. Ez az Eurostat a részletes országstatisztikáiból derül ki, ahol ha beállítjuk, több évre visszamenőleg láthatjuk az adatokat.

Az alábbi táblázat elkészítéséhez a KSH élveszülésszámait vettük alapul (a halvaszülések tehát nem számolódtak), ezért lehetséges, hogy a 2017-es arány alább még kedvezőtlenebb, mint amire az Eurostat jutott:

link Forrás

A fejlett egészségüggyel rendelkező országokban a császármetszések esetén 100 ezer esetre 13 haláleset jut, míg vaginális szülésnél csak 3,5. Sürgősségi császármetszés esetén a szövődmények kockázata növekedik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás