Kínából startolt az első etióp műhold

A Kína Sanhszi tartománybeli Hszincsou város műholdközpontjából helyi idő szerint péntek reggel elstartolt az Etióp Szövetségi Demokratikus Köztársaság első saját műholdja, az ETRSS-1..

A kínai segítséggel és részben kínai finanszírozással, 8 millió dolláros összköltséggel elkészült műholdat az Addisz Abebai Egyetem Űrtudományi és Technológiai Intézetéből vezérlik. 

A 700 kilométer magasan geostacionárius pályán haladó műhold mezőgazdasági, bányászati, vízügyi távérzékelést és meteorológiai megfigyeléseket végez, adatait az Entoto Obszervatóriumban felállított tényérantenna veszi a felszínen. 

Az Entoto Obszervatórium tányérantennája újságírók gyűrűjében december 20-ánFotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

A  technológia árának csökkenésével Etiópia mellett Kenya, Egyiptom, Nigéria, a Dél-afrikai Köztársaság és Marokkó is elindította műholdprogramját, a műholdas kapacitás iránti igény pedig előreláthatólag megduplázódik a következő öt évben a Szaharától délre eső országokban, ahogy egyre égetőbbé válik a klímaváltozással járó folyamatok vizsgálata.

A Quartz szerint szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagy a kockázata annak, hogy az afrikai országok békés távérzékelő műholdjait fel lehet használni Peking hírszerzési műveleteihez és elektronikus megfigyeléshez. 

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: