Kínából startolt az első etióp műhold

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A Kína Sanhszi tartománybeli Hszincsou város műholdközpontjából helyi idő szerint péntek reggel elstartolt az Etióp Szövetségi Demokratikus Köztársaság első saját műholdja, az ETRSS-1..

A kínai segítséggel és részben kínai finanszírozással, 8 millió dolláros összköltséggel elkészült műholdat az Addisz Abebai Egyetem Űrtudományi és Technológiai Intézetéből vezérlik. 

A 700 kilométer magasan geostacionárius pályán haladó műhold mezőgazdasági, bányászati, vízügyi távérzékelést és meteorológiai megfigyeléseket végez, adatait az Entoto Obszervatóriumban felállított tényérantenna veszi a felszínen. 

Az Entoto Obszervatórium tányérantennája újságírók gyűrűjében december 20-ánFotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

A  technológia árának csökkenésével Etiópia mellett Kenya, Egyiptom, Nigéria, a Dél-afrikai Köztársaság és Marokkó is elindította műholdprogramját, a műholdas kapacitás iránti igény pedig előreláthatólag megduplázódik a következő öt évben a Szaharától délre eső országokban, ahogy egyre égetőbbé válik a klímaváltozással járó folyamatok vizsgálata.

A Quartz szerint szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagy a kockázata annak, hogy az afrikai országok békés távérzékelő műholdjait fel lehet használni Peking hírszerzési műveleteihez és elektronikus megfigyeléshez. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: