Kínából startolt az első etióp műhold

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A Kína Sanhszi tartománybeli Hszincsou város műholdközpontjából helyi idő szerint péntek reggel elstartolt az Etióp Szövetségi Demokratikus Köztársaság első saját műholdja, az ETRSS-1..

A kínai segítséggel és részben kínai finanszírozással, 8 millió dolláros összköltséggel elkészült műholdat az Addisz Abebai Egyetem Űrtudományi és Technológiai Intézetéből vezérlik. 

A 700 kilométer magasan geostacionárius pályán haladó műhold mezőgazdasági, bányászati, vízügyi távérzékelést és meteorológiai megfigyeléseket végez, adatait az Entoto Obszervatóriumban felállított tényérantenna veszi a felszínen. 

Az Entoto Obszervatórium tányérantennája újságírók gyűrűjében december 20-ánFotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

A  technológia árának csökkenésével Etiópia mellett Kenya, Egyiptom, Nigéria, a Dél-afrikai Köztársaság és Marokkó is elindította műholdprogramját, a műholdas kapacitás iránti igény pedig előreláthatólag megduplázódik a következő öt évben a Szaharától délre eső országokban, ahogy egyre égetőbbé válik a klímaváltozással járó folyamatok vizsgálata.

A Quartz szerint szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagy a kockázata annak, hogy az afrikai országok békés távérzékelő műholdjait fel lehet használni Peking hírszerzési műveleteihez és elektronikus megfigyeléshez. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: