A felére csökkent a repülőgép-balesetek halálos áldozatainak száma 2019-ben

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A To70 nevű repülési tanácsadó vállalat összesítése szerint 2019-ben körülbelül a felére csökkent a repülőgép-balesetek halálos áldozatainak száma a 2018-as adatokhoz képest. Tavaly nyolc szerencsétlenségben összesen 257-en haltak meg, míg egy évvel korábban 13 baleset szedett összesen 534 halálos áldozatot.

A jelentés szerint az elmúlt két évben történt halálos repülőgép-szerencsétlenségek két nagy kérdést vetettek fel.

A Boeing 737 MAX típusú gépek balesetei a leszármaztatott változatok, vagyis a korábbi repülőgép-típusok továbbfejlesztett verzióinak tekinthető új modellek felülvizsgálatának problémáját hozta előtérbe, egyre több szó esik például arról, hogy a légügyi hatóságoknak szorosabban együtt kell működnie a gyártókkal.

Másfelől a To70 szerint azt is meg kell fontolni, hogy komolyabb képzésben részesítsék azokat a pilótákat, akik ilyen gépeket vezetnek.

Boeing 737 MAX típusú repülőgépek a Boeing seattle-i gyárának dolgozói parkolójábanFotó: STEPHEN BRASHEAR/AFP

A 2019-es adatok szerint egymillió járatra 0,18 halálos baleset jutott, vagyis 5,58 millió járatból egy került halált okozó szerencsétlenségbe. Bár az előző évhez képest jelentősen kevesebb halálos baleset volt 2019-ben, a 2017-es történelmi statisztikát meg sem közelíti, akkor ugyanis két komoly balesetet jegyzett fel a cég, összesen 13 halálos áldozattal.

A 2019-ben történt, legalább 10 halálos áldozattal járó repülőgép-szerencsétlenségek:

A jelentés csak a kereskedelmi repülőutakat vette figyelembe, a kisebb gépek, a katonai gépek, a teherszállítók és a helikopterek kimaradtak a statisztikából.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: