Nem létező bogarakat készít egy barcelonai dizájner által fejlesztett mesterséges intelligencia

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A Barcelonában élő digitális dizájner, Bernart Cuni pár nappal karácsony előtt rukkolt elő a rovargyűjtők összezavarására (Confusing coleopterists) tervezett alkalmazással, amely gépi tanulásos módszerrel sosem volt rovarok entomológia albumokba illő színes rajzait állítja elő. 

A Cunicode néven egyedi 3D-s nyomtatással és digitális formatervezéssel foglalkozó képzőművész bogárgenerátorának alapja egy ingyenes, kifejezetten művészeti célokra fejlesztett Machine learning for artists nevű gépi tanulási szoftver. 

Cuni a mesterséges intelligenciát az online is elérhető nemzetközi rovargyűjteményeken trenírozta. A Confusing coleoptreists a sok százezres adatbázisokon tanulta meg, hogy milyenek a klasszikus rovarábrázolások, ezekből gyúr aztán az alábbi videóban látható módon egyedi ízeltlábúakat.  

A bogárgenerátor által előállított rajzokból Cuni egyedi, műalkotásként piacosítható színes digitális printeket nyomtat. Például ilyet:

Bogaras műalkotásFotó: cunicode
A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: