302 millió forintnyi elmaradt bért kell átutalnia a BBC-nek, mert kevesebbet fizetett egy női műsorvezetőnek

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A brit közszolgálati televízió, a BBC több betelefonálós közéleti műsort is kínál nézőinek. Ezek közül a hírekre szakosodott, 1990 óta futó Newswatch (Hírfigyelő) című programot évekig az indiai származású, Londonban született Samira Ahmed vezette. 

A jelentős nézettséget produkáló, mindenki megelégedésre végzett munkájáért azonban jóval alacsonyabb bérezésben részesült, mint a szintén a nézőkkel folyatott párbeszédre épülő Points of View (Nézőpontok) című, szintén a BBC-n futó közéleti vitaműsort moderáló férfi kollégája. 

Míg a Points of View egy-egy adásért Jeremy Vine 3 ezer font díjazásban részesült, Ahmed csupán 440 font honoráriumot kapott.

Samira AhmedForrás: Wikipédia

Ahmed a Nagy-Britanniában 2010-től hatályos, a nemek közötti szocioökonómiai egyenlőtlenséget felszámolni kívánó egyenlőségi törvényre hivatkozva kereset nyújtott be, arra hivatkozva, hogy ugyanazon munkáért jóval kevesebb bért kapott, mint férfi műsorvezető kollégája, csak azért, mert ő nő. 

A BBC a perben azzal érvelt, hogy Ahmed egészen más munkát végzett, mint Vine, az ismertsége pedig jóval kisebb volt, mint a Points of View műsorvezetőjéé, emellett pedig ugyanannyit keresett, mint a Newswatchot vezető férfi elődje, Raymond Snoddy – írta a Guardian.   

Ám a pénteken közzétett ítéletben a bíróság helyben hagyta Ahmed keresetét, kötelezve a BBC-t az elmaradt 770 ezer font (átszámítva 302 millió forint) kifizetésére. A brit közszolgálati csatornának várhatóan hasonló perek sorával kell szembenéznie. A BBC megfontolja az ítéletet, egyelőre nincs hír fellebbezésről.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: