Indul a nagy magyar sasszámlálás

2020.01.13. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2004-ben indította el a legfontosabb sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, szakszóval szinkron felmérését január 17-19. között. 

Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-tól a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül.

A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elején készül el.

Az MME adatai szerint Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok (Haliaeetus albicilla) telelnek át, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. 

Rétisas télen
photo_camera Rétisas télen Fotó: Wikipédia

Ugyancsak Magyarország területén tölti a telet a parlagi sas (Aquila heliaca) kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas (Aquila chrysaetos) és fekete sas (Aquila clanga) is. 

A 17. Országos Sasszinkronhoz kapcsolódva az MME a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen, a jászsági Sasközpontban idén is megszervezi az immáron 6. Sasnap programot 2020. január 18-án szombaton. Részletek a Sasközpont Facebook-oldalán.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás