Németország 3,6 milliárd euróval ösztönzi a fosszilis eredetű termékek zöldítését

2020.01.16. · gazdaság

A német kormány szerdán biogazdasági akciótervet fogadott el, amelynek keretében 3,6 milliárd euróval támogat különféle zöld törekvéseket. A cél, hogy a mindennapi használati termékek ne fosszilis eredetű, hanem fenntartható forrásból származó anyagokból készüljenek.

A 2024-ig több mint ezer projekt támogatására elég keretösszeg odaítéléséről Anja Karliczek oktatási és kutatási miniszter, valamint Julia Klöckner mezőgazdasági és élelmezési miniszter dönt – a gazdálkodók összesen 2,5 milliárd, míg a kutatók 1 milliárd euró kiosztására számíthatnak. „Megújuló forrásokat szinte bárhol lehet előállítani, a réteken, mezőkön, erdőkben, míg a fosszilis nyersanyagok nagy részét importálnunk kell” – mondta az AFP-nek Karliczek.

A programban többek közt olyan projekteket támogatnak majd, amelyekben növények, mikroorganizmusok vagy gombák felhasználásával fejlesztenek olyan vegyi anyagokat, amiket aztán fogyasztási cikkek előállítására lehet felhasználni. A miniszterek a bejelentést követő sajtótájékoztatón kiemeltek néhány már létező példát, így

  • a gumi helyett pitypangból készülő abroncsot;
  • a szénszálat helyettesítő lenből készülő kocsiajtót;
  • a pókselyem felhasználásával készülő cipőket;
  • vagy a könnyű fából készülő kerékpáros sisakokat is.

„A fenntartható biotermékek hosszú távon gazdaságilag versenyképesek lesznek” – mondta Karliczek, kiemelve a novemberben elfogadott német klímavédelmi program egy fejezetét, amely szerint a cégeknek fizetniük kell a szén-dioxid-kibocsátásuk után. Klöckner szerint arra oda kell majd figyelni, hogy ne legyenek konfliktusok a hagyományos és a biogazdálkodók között, és hogy „a megújuló nyersanyagok iránti kereslet ne menjen az élelmiszerbiztonság rovására”.

Németországnak nem ez az első klímavédelmi intézkedése az utóbbi időben: miután 2018 óta az egész országra kiterjedtek a klímatüntetések, majd 2019 nyarán majdnem kiszáradt Kelet-Németország, novemberben elfogadták az első nemzeti klímavédelmi tervet, és brutálisan megtámogatták az elektromos autózást is.

Kapcsolódó cikkek:

link Forrás
link Forrás
link Forrás