Akkora a szárazság, hogy Kelet-Németországban teljesen elfogyhat a víz

2019.07.10. · gazdaság

A tavaly nyári szokatlan szárazság utáni idei júniusi rekordhőség meghozta a hatását Kelet-Németországban: a folyókban annyira kevés a víz, hogy a szakértők egyenesen ivóvízhiánytól tartanak. A Kelet-Németország jelentős részét vízzel ellátó Elba és Odera vízállása már a hőség előtt is olyan alacsony volt, hogy kilátszottak a meder alján nyugvó szikladarabkák, és homokszigetek képződtek a folyókban.

Német mezőgazdászok arra panaszkodnak, hogy a szokatlan, már-már sivatagi szárazság miatt idén a gabonatermés mennyiségének drasztikusan csökkenésére is számítani lehet. A Bild magazinnak nyilatkozó gazda szerint az idei kukoricahozam akár a szokásos felére is csökkenhet.

A Rajna völgye tavaly novemberben: ezen a területen normális eseben átlagosan közel 2 méter mély a víz
photo_camera A Rajna völgye tavaly novemberben: ezen a területen normális eseben átlagosan közel 2 méter mély a víz Fotó: FlickR

Németországban a tavalyi csapadékmennyiség nem érte el a szokásos éves hozam kétharmadát sem. A szárazság az ország teljes területének a 90 százalékát érintette valamilyen mértékben. A több hónapig tartó csapadékmentes időszak következtében mintegy 8 ezer gazda igényelt különleges segélyt. A bajba jutott parasztok több mint fele Alsó-Szászországban igényelte a rendkívüli segélyt. A szárazság okozta mezőgazdasági krízist összesen mintegy 340 millió Eurós erre elkülönített összegből igyekeztek minimalizálni

Csakhogy a tavalyi szárazság óta eltelt tél és tavasz nem pótolta a természetes vizek hiányzó hozamát, így a múlt hónapban egész Európán végigsöprő és mindenhol rekordhőmérsékleteket produkáló rendkívüli hőhullám végképp kimeríteni látszik a Kelet-Németországi folyók tartalékait. Olyannyira, hogy lassan már nemcsak a mezőgazdasági, hanem a lakossági vízellátás is veszélybe kerülhet. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás