Te mit tudsz a gyilkos robotokról? Mondd el róluk a véleményed!

2020.01.23. · TECH

Gyilkos robotok, halálos autonóm fegyverrendszerek, önhatalmú drónok – mindegy, milyen néven illetjük a mesterséges intelligenciával rendelkező, emberi közbenjárás nélkül célpontot választó és támadó új fegyvereket, a szakértők szerint ezek hozhatják el a hadviselés harmadik forradalmát a puskapor és az atombomba után.

„A mesterséges intelligencia fejlődése hihetetlen képességeket és riasztó lehetőségeket idéz elő. A halálos autonóm fegyverekkel – vagyis az olyan gépekkel, amelyek önmaguktól képesek ölni, emberi ítélőképesség és elszámoltathatóság nélkül – elfogadhatatlan erkölcsi és politikai területre tévedünk” – nyilatkozta szerdán António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Az „Állítsuk meg a gyilkos robotokat” nevű nemzetközi kampány magyar aktivistái most diákokkal közösen állítottak össze egy kérdőívet, amelyen keresztül a 14 és 23 év közötti fiatalok véleményét szeretnék megismerni az ilyen típusú fegyverkezésről. A felmérés később szerepet játszhat abban a vitában, amely nemzetközi fórumokon jelenleg is folyik a szakértők, aktivisták és döntéshozók között.

A kérdőívet ide kattintva lehet elérni és kitölteni, vagy akár itt, a cikken belül is:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás