Elképesztő tempóban haladnak Kínában a járvány miatt elrendelt pániképítkezések, de 5 nap azért kevés volt a kórházépítésre

2020.01.29. · gazdaság

A kínai állami média élőben közvetíti a koronavírus miatt elrendelt pániképítkezések munkálatait, és bár a két kórház még nincs készre jelentve, tényleg elképesztően gyorsan haladnak az építésükkel. Vuhanban csütörtökön jelentették be, hogy öt nap alatt felépítenek egy kórházat, a határidő hétfőn járt le.

Az építkezés csütörtök este meg is kezdődött, és azzal párhuzamosan egy másikba is belefogtak, de az ezer férőhelyes Huosensan kórház végül február 3-ig, míg az 1300 ágyas Lejsensan február 5-ig épülhet fel. A két intézmény egymástól 40 kilométerre helyezkedik el.

A koronavírusok közé tartozó, Vuhanban felbukkant új kórokozó már csaknem hatezer megbetegedést okozott, a halálos áldozatok száma több mint 150. A város orvosai arról számoltak be, hogy a kórtermek túlzsúfoltak, védőfelszerelésből és egyéb orvosi eszközökből pedig hiány van.

A vuhani hatóságok arra szólították fel a helyi építőipari cégeket, hogy a kínai holdújév ellenére folyamatosan haladjanak a munkával. A tempó tényleg elképesztő:

link Forrás

Már az első konténerből kialakított kórtermek is a helyükre kerültek a Huosensanban:

link Forrás

Álllami fake news 

Az állami élő közvetítést – amely épp most nem látszik működni – állítólag több millióan nézik, de közben a kínai állam kamu képet kezdett el terjeszteni egy állítólagos vuhani kórházról. Ez a fotó a mellékelt kommentár szerint már a kész Huosensan kórházat ábrázolja, amely 16 óra alatt készült el. Valójában azonban egy lakóház látható rajta Csingtao városban, amely csaknem ezer kilométerre fekszik Vuhantól.

A hamis képet az állami médiához tartozó Global Timeshoz, illetve People’s Dailyhez közeli profilokról kezdték terjeszteni, és egy állami vezető is hatékonyan segített a terjedésében a Twitterről, ráadásul a kérdéses köztisztviselő éppen a kínai külügyminisztérium információs osztályának helyettes ügyvezetője, Licsien Csao. A Global Times simán ki is rakta a képet egy azóta már eltávolított, de még látható cikkben.

Itt egy valódi, viszont csak hellyel-közzel működő élő közvetítés látható:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás