Franciaország betiltja a kakascsibék élve darálását

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Franciaország a jövő év végétől betiltja a csirkedarálás világszerte elterjedt gyakorlatát – jelentette be Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter. Ezzel az állatvédők egyik régi álma teljesült, bár a CIWF nevű állatvédelmi csoport csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy nem tiltják be egyszersmind a ketreces tyúktartást és a kandisznók herélését is. 

Az állatok ledarálása többé-kevésbé bevett gyakorlatnak számít a nagyipari tyúktartásban, de ahol nem ezt alkalmazzák, ott más módon szabadulnak meg a nagyipari tartásban felesleges kakasoktól. Azokat a kakasokat, amelyekkel nem így végeznek, áramütéssel vagy szén-dioxiddal pusztítják el, a maradványok pedig a fehérjefeldolgozóban kötnek ki. A kakasok értelemszerűen nem tojnak tojást, lassabban fejlődnek, húsuk pedig keményebb, így a tojásgyárban semmi hasznuk nincs.

A németek még darálhatnak

Az Európai Unió egy 2009-es direktívában úgy rendelkezett, hogy a darálás abban az esetben elfogadható, ha a 72 óránál fiatalabb kakasokkal azonnal végez. Bár már léteznek módszerek a tojásból kikelő madár nemének megállapítására, nagyüzemi körülmények között még mindig egy úgynevezett csibeszexáló állapítja meg a kikelt állatok nemét, és ez alapján döntenek arról, hogy megtartják-e őket a tojásgyárban. 

Korábban a Hollandiában és Németországban végzett kísérletek alapján a tojásalapú szexálás nagyobb térnyerését várták – olyannyira, hogy az Egyesült Államokban 2016-ban azt remélték, hogy 2020-ra az egész országban megszabadulhatnak a darálás gyakorlatától. 

A darálást most tiltották be Svájcban is, ahol egyébként sosem volt elterjedt, illetve Németországban is, ahol a tiltást felfüggesztették mindaddig, míg nem találnak ki valami jobb módszert az állatok szelektálására, addig viszont évente nagyjából 45 millió kakas kerül a darálóba. 

Világszinten összesen évente mintegy hétmilliárd állattal végeznek, azt nem lehet tudni, hogy ehhez milyen módszert alkalmaznak. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: