Hamarosan élő csirkét ehetünk, de ez jó hír a csirkéknek
Eddig is sokan próbálkoztak a hús kiváltásával – kezdve attól a döntéstől, hogy valaki nem fogyaszt állati eredetű termékeket a szójából készült húshelyettesítőkön át egészen a szintetikusan létrehozott húsig –, de most fordulhat elő először, hogy az ember olyan állatot egyen, amelyik még él (az osztriga itt nem számít, ugyanis ebben az esetben a csirkének nem esik baja).
A látszólag lehetetlen mutatványhoz az kellett, hogy egy Los Angeles-i cég kifejlessze azt a technológiát, amellyel egy tollból lehet húst előállítani, így technikailag abból a madárból készülnek a nuggetek, amelyik az állításuk szerint valahol vidéken kapirgál, miközben a városban kóstolják.
Az igazi műhúst előállító, Just nevű startup cég igazgatója, Josh Tetrick szerint ugyanis a fenntartható forrásból származó, a legkisebb ökológiai lábnyommal járó élelmiszerekhez való hozzáférésnek alapvető emberi jognak kell lennie. Az általuk „tiszta húsnak” nevezett termék egy újabb állatbarát-barát termék lesz a cég palettáján. Eddig tojásmentes majonézben és növényi eredetű ételekben utaztak – csakhogy ez mindeközben valódi hús marad.
Az viszont valamivel odébb van még, hogy alapvető jogként mindenki számára hozzáférhető legyen a húshelyettesítő hús: egyetlen csirkefalatot körülbelül két nap alatt képesek kitenyészteni egy kis bioreaktorban, ahol egy speciális fehérje hozzáadásával serkentik osztódásra a sejteket. Ráadásul ennek megfelelően elég drága is a termék, amely Tetrick szerint első lépésként már idén az éttermekbe kerülhet, a jövőben pedig szélesebb körben is elterjedhet.
Schrödinger csirkéje
Ha már technikáról van szó: azon az
érdekes kérdésen túl, hogy hogyan lehet a csirke egyszerre megéve
is, meg nem is, a Just esete is mutatja, hogy az eddig inkább a
science-fiction birodalmába tartozó problémák most már nagyon is
valódi szabályozás
után kiáltanak. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma
még nem foglalt állást a kérdésben, holott a Just mellett egyre
több cég kezdett el sejtalapú, tiszta vagy vágásmentes (ki hogy
hívja) hús- és haltermékek gyártásába, igaz, még egyik sem
került kereskedelmi forgalomba.
Az ENSZ klímaváltozásról szóló jelentése szerint (amely jóval súlyosabb következményeket vetít előre, mint korábban hittük) az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója éppen az ipari méretű állattartás, arról nem is beszélve, hogy az ágazat a Föld vízkészletére is hatalmas terhet ró, így nem csupán lelkiismereti kérdés, hogy áttér-e a többség a műhúsra.
Ráadásul az emberek egyre
több húst fogyasztanak, így az
sem biztos, hogy a kínálat egyáltalán lépést tud-e
tartani a kereslettel. Uma Valeti, a kaliforniai Memphis Meats
alapítója szerint ez már 2050-re bekövetkezhet, a megoldást
pedig ő is a mesterségesen előállított húsban és halban látja,
sőt, azt
állítja, hogy a technika elterjedése még nagyobb áttörést
jelentene a hétköznapi táplálkozásban, mint a szeletelt kenyér
feltalálása.
Ehhez természetesen arra is szükség lenne, hogy
szélesebb körben megfizethetővé váljon a növesztett hús
fogyasztása (már ha egyszer kereskedelmi forgalomba kerül), de a
folyamat már elindult. Ahhoz képest, hogy az első hamburger,
amihez mesterségesen állították elő a húst, 2013-ban még 300
000 dollárba került, a sejtalapú élelmiszer-előállítás
úttörője, a holland Mark Post szerint nagyipari gyártás esetén nagyjából tíz dollárból jönne ki
egy húspogácsa.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten: